Eddig ötmilliárd dollárnyi kártérítést fizetett az olajtársaság

Egy év alatt 5 milliárd dollárt fizettek ki a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa károsultjainak létrehozott alapból – közölte a BP brit energetikai társaság 20 milliárd dolláros pénzalapját felügyelő washingtoni ügyvédi iroda.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/802613" target="_blank"><strong>• Olajfaló mikrobák segítettek a Mexikói-öböl megtisztításában</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/785181" target="_blank"><strong>• 5 milliárdos fizetés járt a katasztrófa mellé</strong></a>

MNO
2011. 08. 24. 15:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kenneth Feinberg ügyvédi irodájának összesítése szerint eddig összesen 950 ezer kártérítési követelés érkezett. 360 ezret rendeztek, 430 ezret elutasítottak, a többi beadvány elbírálása még nem ért véget. Igénylések az 50 amerikai szövetségi államból és további 38 országból érkeztek. A legtöbb pénzt az olajömléstől leginkább sújtott 5 szövetségi állam károsultjainak utalták át. Florida állam 2 milliárd dollárt kapott, Louisiana állam károsultjai – lakosok és vállalkozások – 1,5 milliárd dollárhoz jutottak. Utánuk az alabamai, a Mississippi állambeli és a texasi károsultak következnek.

A Mexikói-öbölben tavaly április 20-án felrobbant, majd elsüllyedt a Deepwater Horizon nevű olajfúró platform. A balesetben 11 ember meghalt. A tenger fenekén lévő kútfejet csaknem három hónappal később, július 15-én sikerült elzárni, addig az amerikai kormány becslése szerint 65millió liter, a Columbia Egyetem kutatói szerint 700 millió liter nyersolaj ömlött a tengerbe. A BP a washingtoni kormány nyomására hozta létre a 20 milliárd dolláros alapot a katasztrófa kárvallottjainak. Az alap kezelésével megbízott Kenneth Feinberg járt el a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak ügyében is. Az ügyvédi iroda szerint az összeg felhasználása „nem megy tökéletesen, de az alap eléri a célját”.

A BP idén júliusban kezdeményezte, hogy a jövőbeni károkra – például a katasztrófa miatt várhatóan elmaradó haszon ellentételezésére – ne fizessenek ki több pénzt, és ne is fogadjanak be ilyen típusú követeléseket, mert az olajömlés miatt szennyeződött térségben helyreállt a katasztrófa előtti állapot. Feinberg irodája elutasította a felvetést, arra hivatkozva, hogy a katasztrófa hatásait még nem lehetett teljes egészében felmérni.

A BP számításai szerint az olajömlés következményeinek kezelése és a kártalanítás 41,1 milliárd dollárba kerül a cégnek. Az amerikai elnök által létrehozott hivatalos vizsgálóbizottság idén januárban bemutatott jelentése szerint a brit BP és partnerei számos olyan költségcsökkentő intézkedést hoztak, amelyek végeredményben hozzájárultak az olajfúró platform felrobbanásához és elsüllyedéséhez. A jelentés készítői szerint „fontos iparági és állami szabályozási reformok nélkül” az ilyen balesetek megismétlődhetnek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.