Egymást okolják a pártok

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) tevékenységére nem lesz hatással, hogy a Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő egy fokozattal, „AA-plusz”-ra rontotta a hosszú futamú amerikai államadós-osztályzat eddigi „AAA” besorolását pénteken.

MNO
2011. 08. 06. 13:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fed képviselője közölte, hogy az S and P döntése nem gyakorol hatást sem a hitelintézeteknek kiadandó kölcsönökre, sem a nyíltpiaci tevékenységre. Ugyanez vonatkozik az amerikai kormány kezességvállalásával kibocsátott vagy megerősített kincstári kötvényekre és más értékpapírokra. Az Obama-kormányzat nyilvánvaló megdöbbenéssel és bizonyos mértékű haraggal reagált arra, hogy a hitelminősítő az elemzésében talált kétezer milliárd (kétbillió) dolláros hiba dacára a leminősítés mellett döntött. „Magáért beszél az az ítélet, amely egy kétbilliós hibán alapul” – mondta a pénzügyminisztérium egyik szóvivője.

Az S and P és a pénzügyminisztérium péntek esti tárgyalásain a hitelminősítő azt akarta, hogy négyezer milliárd dolláros kiigazítást hajtson végre a kormány a következő költségvetéseken, az adósságlimit megemelését lehetővé tévő kongresszusi megállapodás részeként. A hosszú politikai küzdelem után az utolsó pillanatban, a múlt hét végén megkötött egyezség értelmében a következő tíz év során 2100 milliárd dollárral csökkentik a költségvetési hiányt.

A Fehér Ház hivatalosan még nem nyilatkozott, de Dan Pfeiffer, Barack Obama elnök kommunikációs igazgatója jelezte a csapásirányt – ez pedig a republikánus párti politikusok hibáztatása –, amikor a Twitteren közzétett üzenetében úgy fogalmazott, hogy „ez nem azért történt, mert egy földrengésben összedőltek gyáraink vagy pestis sújtaná munkásainkat. Ez a kongresszus volt. Különösen a kongresszusbeli republikánusok”. Ujjal mutogattak egymásra a törvényhozók, akik arra használták fel a leminősítést, hogy pártállásuknak megfelelően ismét felvázolják a költségvetési hiány csökkentésének szerintük legjobb megoldását.

Harry Reid, a szenátus demokrata párti többségének vezetője kijelentette: az S and P döntése ismét alátámasztja, hogy a költségvetési hiány csökkentésében kiegyensúlyozott megközelítésre van szükség, s a kiadások csökkentésének együtt kell járnia a bevételnövelő intézkedésekkel. John Boehner, a képviselőház republikánus párti elnöke viszont a kormányzat évtizedek óta tartó, nyakló nélküli költekezésének következményét véli felfedezni az amerikai adósosztályzat leminősítésében. Jim DeMint republikánus szenátor egyenesen Timothy Geithner pénzügyminiszter lemondását követelte.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.