Egyre borúsabb a hangulat

A vártnál nagyobb mértékben romlott az euróövezeti gazdasági hangulatindex augusztusban – derül ki az Európai Bizottság közleményéből.

MNO
2011. 08. 30. 12:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság által az euróövezet 17 tagállamában havonta végzett felmérés szerint augusztusban 98,3 pontra csökkent a hangulatindex a 103 pontra módosított júliusiról. Az augusztusi index a legalacsonyabb 2010 márciusa óta. A Reuters és a Dow Jones hírügynökségek által megkérdezett szakértők egyaránt 100,5 pontot vártak augusztusra.

A termelőipari hangulatindex 2010 szeptembere óta első alkalommal negatív tartományba csúszott, a felülvizsgált és 0,9 pontra lefelé módosított júliusi indexről mínusz 2,9 pontra csúszott le. Az elemzői várakozások átlaga a Reuters felmérésében mínusz 1,5 pont, a Dow Jones felmérésében mínusz 2,0 volt. A szolgáltatóipari hangulatindex 3,7 pontra csökkent augusztusban a júliusi 7,9 pontról, szemben a 6,3 pontos elemzői előrejelzéssel.

A fogyasztói hangulatindex négy hónapja a legalacsonyabb szintre, mínusz 16,5 pontra esett augusztusban a júliusi mínusz 11,2 pontról. A Dow Jones hírügynökség által megkérdezett elemzők mínusz 16,6 pontot vártak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.