Egyre hidegebb van a pihentető medencében

Negyvenegy Celsius fokra sikerült csökkenteni a hőmérsékletet a fukusimai atomerőmű négyes reaktorának pihentető medencéjében – közölte vasárnap a Japán északi részén fekvő létesítményt üzemeltető Tepco vállalat.

MNO
2011. 08. 07. 8:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy héttel ezelőtt a medencében, ahol mintegy 1535 elhasznált fűtőelemeket tárolnak, a víz hőmérséklete 89 Celsius fokra szökött, és a víz kezdett elpárologni. Az újonnan rendszerbe állított hűtőrendszerrel azonban sikerült a hőmérsékletet lejjebb vinni. Hasonló hűtőrendszerek üzemelnek a 2-es és 3-as reaktorházban, ahol 34 és 32 Celsius fokot mutatnak a hőmérők. A Tepco jelenleg az egyes reaktornál végzi a hűtőrendszer szerelését.

A következő hónapban a Tepco – a márciusi katasztrófa felszámolási tervének megfelelően – arra törekszik majd, hogy az 1-es, 2-es és a 3-as reaktorokban 100 Celsius fokra csökkentse a hőmérsékletet. Jelenleg mindegyik reaktorban ennél magasabbat értéket mérnek. Amennyiben sikerült ezt az év végéig végrehajtani, akkor jelentősen csökkenhet a természetbe jutó sugárzás mértéke.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.