Egyre nagyobb az esélye az újabb recessziónak?

A Világgazdaság mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA) 0,24 százalékos visszaesést jelzett augusztusra az előző hónaphoz viszonyítva. Ehhez hasonló érték utoljára 2009 tavaszán volt, amikor tombolt a globális válság. A mutató alakulásából csütörtöki számában a Világgazdaság azt a következtetést vonta le, hogy megszakadt a válságból való kilábalás, egyre nagyobb az esélye egy újabb recessziónak.

MNO
2011. 08. 25. 8:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már az első negyedév végén alacsonyabb fokozatba kapcsolt a növekedés, nyár elejétől pedig zuhanni kezdett az összgazdasági teljesítmény. Közgazdasági értelemben addig nem beszélhetünk recesszióról, amíg két, egymást követő negyedévben nem esik vissza a GDP, de az indikátor alapján most ebbe az irányba mutat a trend – írta a gazdasági napilap.

A GYIA mutató összetevői közül csak kettő változott kedvező irányban, míg nyolc a csökkenést erősítette. A növekvő reálkamat, illetve a rövid és hosszú lejáratú állampapírok hozamkülönbségének emelkedése is a fékeződést erősítette, emellett a harmadik pénzügyi mutató, a pénzkínálat és a harmadik hónapja zsugorodó budapesti tőzsdeindex is lefelé húzta az indexet.

A külső konjunktúra fékeződését jelzi, hogy a német üzleti bizalom megingott, így ugyancsak rontotta a GYIA értékét. Meglepő módon a két pozitív irányban változó indikátor a fogyasztási hitelek állománya és a reálkereset havi változása volt, pedig mindkettő inkább a belföldi kereslettel mozog együtt. Romlott ugyanakkor az ipar belföldi eladása és a munkakeresés átlagos időtartama is, ezek szintén kapcsolódnak a fogyasztáshoz – olvasható a Világgazdaságban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.