Együttműködik Debrecen és Kecskemét

Debrecen és Kecskemét önkormányzata kulturális együttműködési megállapodást kötött a nemzeti értékek korszerű bemutatása, a helyi hagyományok ápolása és megismertetése céljából.

MNO
2011. 08. 22. 20:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megállapodást hétfőn írta alá Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere és Somogyi Béla, Debrecen oktatási, kulturális és szociális ügyeiért felelős alpolgármestere Kecskeméten. Az együttműködés keretében a két város a közösen kiválasztott jövő évi kulturális rendezvényeit összehangolja, azokat közösen valósítja meg – áll az aláírt dokumentumban. A megállapodást Kósa Lajos, Debrecen polgármestere augusztus 20-án, a Virágkarnevál idején írta alá a hajdúsági székhelyen, melyen Mák Kornél, Kecskemét oktatási és kulturális ügyeiért felelős alpolgármestere vett részt.

Somogyi Béla reményét fejezte ki, hogy mindkét város polgárai sokat gazdagodnak azáltal, hogy még jobban megismerhetik egymást. Hangsúlyozta: 16 testvérvárosa van Debrecennek a világ minden táján, amely fontos kapocs, de a megszülető szellemi, kulturális értékeket, melyek a magyar kultúrára jellemzők, egymásnak is érdemes megmutatni. Elmondta: bízik abban, hogy nem fog véget érni az együttműködés az egy év végeztével, mert „azok a kapcsolatok, amelyek a kulturális csoportok, szervezetek és emberek között születnek, azok tovább fogják ezt éltetni”.

Zombor Gábor utalt arra, hogy a közös Európában kicsit elfeledkeztek egymásról „az anyaországi magyarok”, ezért van komoly jelentősége a kultúra területén is az összefogásnak, nemzeti értékeink közös ápolásának. Kecskemét polgármestere kiemelte: a következő évi debreceni virágkarneválon Kecskemét lesz a díszvendég.

Az ünnepélyes aláíráson elhangzott: a kultúra több területén tervezik a kölcsönös bemutatkozást. Szimfonikus zenekarok koncertjei, kiállítások mellett gasztronómiai bemutatókat is terveznek. Mindkét város vezetői bíznak abban, hogy az együttműködés a belföldi turizmus fellendüléséhez is hozzá fog járulni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.