Eldönthetik, mikor esnek neki a leánykának

Az Egri Hegyközség Választmányának döntése szerint a korai fajták szedésével szeptember 1-jén kezdődhet a szüret Egerben – közölte kedden a hegyközség hegybírája.

MNO
2011. 08. 30. 15:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdák a cserszegi fűszeres, a leányka, a muscat ottonel és rizlingszilván fajtájú szőlők szüretét kezdhetik meg – közölte Tarsoly József.

A szüret kezdési időpontjának meghirdetése megadja a lehetőségét annak, hogy minden szőlőtermelő és -felvásárló eldöntse, hogy ettől az időponttól kezdve mikor szüretel – tette hozzá.

Mint elmondta: az egri védett eredetű, klasszikus minőségi kategóriához tartozó fajták, a cserszegi fűszeres, a muscat ottonel esetében minimálisan 16 mustcukorfok, a leányka és a rizlingszilváni fajták esetében minimálisan 17 mustcukorfok szükséges a betakarítás megkezdéséhez.

Ugyanakkor kedvezőtlen időjárási és növény-egészségügyi helyzetben a hegyközségi tag – írásban benyújtott – kérésére helyszíni szemlét követően egyedi szüreti kezdési időpontra is engedélyt adhat a hegyközség.

A meghirdetett szüreti időpont előtti szüret esetén a hegyszabályzat ellen vétő pénzbírsággal sújtható és az „egri” termőhelyre utaló termékmegjelöléstől eltiltható – mondta Tarsoly József.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.