Életveszélyesen megsérült a vízzel teli árokba zuhant utas

Egy pedagógus életveszélyes, kettő könnyebb sérülést szenvedett a horvátországi Pag szigeten, amikor autójuk vízzel teli árokba zuhant – tájékoztatta a Splitben dolgozó magyar konzul kedden az MTI-t.

MNO
2011. 08. 30. 16:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlanyinka Anna a hétfőn történt eset kapcsán elmondta: a Somogy megyei Darány általános iskolájának 16 tanára vett részt egy csapatépítő tréningen a horvátországi szigeten. Hétfőn indultak volna haza négy autóval, amikor a sorban leghátul haladó kocsi egyelőre ismeretlen okból lehajtott az útról, s egy vízzel teli árokba merült. Az autóban négyen ültek, közülük hárman sérültek meg, mindannyiukat a zárai (Zadar) kórházba szállították. A két könnyebb sérült még hétfő este elhagyhatta a kórházat, tanártársukat azonban lélegeztető gépre kellett kapcsolni, mert víz ment a tüdejébe, de állapota időközben sokat javult.

A konzul információja szerint a tanárokat ért baleset miatt elhalasztják a csütörtöki iskolakezdést Darányban, ahol így csak hétfőn kezdődik meg a tanítás. Szlanyinka Anna a szerdán véget érő két hónapos konzuli működése idején tapasztaltakról az MTI-nek elmondta: a mostani baleset ellenére a tavalyi nyárhoz képest az idén kevesebb súlyos közlekedési baleset történt magyarokkal Horvátország déli részén. Nőtt azonban a halálesetek száma, a múlt évben a három hónapos konzuli szolgálat idején négy magyar hunyt el balesetben vagy más okból, az idén két hónap alatt hat magyar halott volt.

A konzul elmondta: a magyar vendégek számos esetben kértek segítséget közlekedési balesetek, parkolási büntetések vagy kórházi kezelések miatt. A tipikus turistaügyek mellett több jogsértés is történt, akadt például lopási kísérlet, kábítószerügy és súlyos testi sértés, amelynek elkövetője magyar volt, de a pénzbüntetésen és a kiutasításon kívül senkit sem ítéltek börtönre. Jelentős vámbüntetések kiszabása miatt is igénybe vették a spliti ideiglenes konzul szolgálatát, nemzetközi vizeken közlekedő tengerjáró hajók magyar alkalmazottaira például a vámszabályok megsértése kapcsán róttak ki nagyobb összegű bírságokat. A Dubrovnikban hajóra szálló magyarok az értékeiket – többek között hónapokra parkolóban hagyott autójukat – nem jelentették be a vámhatóságnak, amely ezért szintén bírságot szabott ki rájuk.

Szlanyinka Anna hozzátette: a magyarokat ért gondok megoldásában jelentős segítséget nyújtottak a Zárában szintén augusztus végéig dolgozó magyar rendőrök. Ők is minden támogatást megadtak a bajba jutott magyar turistáknak, nemegyszer nyomtatványok eljuttatását, sérültek szállítását is segítették, de magyar halott hazaszállításánál is segédkeztek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.