Elhunyt Rátkay Endre

Szombaton 83 éves korában meghalt Rátkay Endre festőművész, a kortárs képzőművészet egyik kiemelkedő alakja – tudta meg a családtól az MTI.

MNO
2011. 08. 27. 17:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rátkay Endre 1928-ban született Pesterzsébeten. 1946-ban Barcsay Jenő közbenjárására vették csak fel a képzőművészeti főiskolára, ahol Bernáth Aurél és Pór Bertalan tanítványa volt. 1952-től rajztanárként tevékenykedett.

Az 1950-es években népművészettel és absztrakt kompozíciókkal is foglalkozott, s közben kiállított kisebb hazai galériákban és művelődési házakban. Krónikás jellegű, gazdag fantáziájú sorozatait a valóság és a tudatalatti elemeiből komponálta.

1983-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem számára készített egy monumentális tudománytörténeti pannót. Műveinek témáját gyakran választotta a Biblia, a vallásfilozófia témaköréből, de képein megjelenik az egész világtörténelem, filozófiai irányzatokkal, világvallásokkal, bibliai történetekkel, mondákkal, legendákkal, asztrológiai jegyekkel, művészettörténeti utalásokkal.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.