Elképesztő fordulattal zárult a mögöttünk hagyott hónap

Jelentős fordulatot hozott augusztusban a republikánus elnökjelöltségért folyó küzdelem, mivel a hónapok óta magabiztosan vezető Mitt Romney elveszítette az első helyét. Rick Perry jelentős előnyre tett szert, amit főként annak köszönhet, hogy a Tea Party híveivel nagyban egyeznek az elképzelései.

Kovács András
2011. 08. 31. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rick Perry texasi kormányzó jelentős támogatói csoportot tudhat maga mögött azon republikánusok körében, akik a Tea Party mozgalomhoz sorolják magukat. Perry az ő körükben 21 százalékos előnnyel rendelkezik Mitt Romney egykori massachusettsi kormányzóval és Michelle Bachmann kongresszusi képviselővel szemben. Azok körében, akik nem tartják magukat a Tea Party támogatóinak, Romney és Perry közel azonos szavazatra számíthat – szerepel a felmérésben.

Mint ismert, Perry augusztusban átvette a vezetést Romney-tól a republikánus táboron belül. A texasi kormányzó a voksok 29, Romney 17, Ron Paul 13, míg Bachmann 10 százalékára számíthatna, ha most rendeznék az előválasztásokat. A Tea Party támogatottsága jelenleg a republikánus táboron belül 58 százalékra tehető, míg 36 százalék nem sorolja magát közéjük. A Gallup kutatása szerint Perry legnagyobb támogatottsága a Tea Party legelkötelezettebb hívei között van, mivel körükben 46 százalékos népszerűségnek örvend, míg Bachmann csupán 16 százalékot érne el.

A gazdaság és a kormány a legfontosabb

Júliusban a Tea Party hívei körében még Romney állt a legjobban, nem sokkal megelőzve Bachmannt. A mozgalom ellenzői között a volt massachusettsi kormányzó magabiztosan vezetett, amiből mostanra is meg tudott őrizni némi előnyt.

A Gallup az iránt is érdeklődött a republikánus szavazók körében, hogy mely témák fontosak a számukra a döntésük meghozatala előtt. 38 százalék számára a gazdasági és üzleti kérdések, 36 százalék a kormányzati hatalmat és elosztást jelölte meg, 15 százalék a szociális és morális kérdéseket tartja a legfontosabbnak, míg a külpolitikát csupán 9 százaléknyian helyezték az első helyre.

Cél a stabilizálás

Perry népszerűsége a Tea Party támogatói körében annak fényében egyáltalán nem tekinthető meglepetésnek, hogy közöttük a többség számára a legfontosabb kérdés a kormányzati hatalom, és a texasi kormányzó pontosan ezekben a témákban számít a leginkább kompetensnek. Perry azok körében is vezet, akik számára a gazdasági kérdések a legfontosabbak, de körükben csupán 6 százalékos előnye van Romney-val szemben.

A texasi kormányzó gyorsan élre került a republikánus táboron belül köszönhetően a Tea Party támogatóinak és azoknak akik számára az állam mérete a legmeghatározóbb kérdés – szerepel a kutatásban. Perrynek elsőrendű célja, hogy stabilizálja ezeket a csoportokat maga mellett a hamarosan induló pénzgyűjtési kampányban és a szeptemberben kezdődő jelölti viták során.

(gallup.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.