„Emberi testek csapódtak be az utca kövezetébe”

„Emberi testek csapódtak be az utca kövezetébe” – mondja a kecskeszakállas férfi. Egy rövid hajú, forradásos arcú nő pedig így emlékezik: „A bőrünkön éreztük a hőhullámot az ablakban”. A tizenéves fiú fájdalmasan ismétli: „Csak arra emlékszem, hogy a lábam remegett, egyszerűen remegett”.

MNO
2011. 08. 29. 14:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezek az első mondatok a Rebirth (Újjászületés) című filmben, amelyet pénteken vetítettek Los Angelesben és Bostonban, és amelynek New Yorkban szerdán lesz a premierje. Jim Whitaker alkotását szeptember 11-én a Showtime kábeltévén tekintheti meg az amerikai közönség, a film ősbemutatójára januárban, a Sundance fesztiválon került sor.

A tíz évvel ezelőtti terrortámadással foglalkozó számtalan színdarab, film és regény között a The New York Times beszámolója szerint ez a mű azzal foglal el különleges helyet, hogy a támadást túlélő öt hősével a rettenetes napot követő éveiket idézi fel. Arról szól mindenfajta narrátorszöveg vagy szakértői kommentár nélkül, de a mély érzések költészetével, hogy a trauma után miként teremtették újjá az életüket.

Jim Whitaker jelenleg a Whitaker Entertainment nevű, a Disney számára dolgozó producer cég elnöke, pályájának egy korábbi szakaszában dokumentumfilmeket készített, hogy nonprofit szervezetek számára gyűjtsön pénzt. „Ez a film az én szememben a másnapról szól, arról, hogy folytatni kell, hogy remélni kell: meg akartam mutatni az emberek talpraállását” – mondta a rendező, aki 2002 és 2009 között készítette a filmben feldolgozott interjúkat. Jim Whitakerben akkor fogalmazódott meg az Újjászületés témája, amikor néhány hónappal édesanyja halála után az ikertornyok romjainak helyén, a Ground Zerón járt.

A ma 43 éves rendező kihívásnak tekintette, hogy nem lehetett előre látni, mi jön ki a hosszú távra tervezett munkából, kinek-kinek hogyan alakul a története. „Úgy gondoltam, hogy ha el tudom kapni, mit éreztek az adott pillanatban, az önmagában is drámai lesz.” És az lett. Ling Young adóügyi tisztviselő, a forradásos arcú nő másod- és harmadfokú égési sebeket szenvedett munkahelyén, a World Trade Centerben, amikor abba beleütközött és kigyulladt a terroristák által eltérített első utasszállító gép.

Tanya Villanueva Tepper, egy ajándékbolt tulajdonosnője tűzoltó vőlegényét vesztette el, aki részt vett a mentésben, az építőmunkás Briannek ugyancsak tűzoltó testvére halt meg azon a napon. Nick Chirls középiskolás volt, amikor édesanyja a terrortámadás áldozatává vált. Tim Brown is tűzoltó, aki szeptember 11-én az ikertornyoknál teljesített szolgálatot – és számos kollégájától eltérően életben maradt.

Teljes nevüket azonban a néző csak a film végén, a stáblista után ismeri meg. Whitaker ezzel azt szerette volna elérni, hogy az emberek minél inkább azonosulni tudjanak a történetekkel vagy legalább valamelyik emlékezővel. Ezekkel a históriákkal, amelyeket öt egymástól nagyon különböző szereplő mond el, a néző új házasságok és új bébik, családi viszályok és a traumát követő stresszhelyzetek közepette ismerkedik meg. A jelenetek ide-oda ugrálnak az időben és a helyszínek között, esküvők, műtők, megemlékező ceremóniák közepette, itt-ott házi videofelvételek idéznek fel például születésnapi ünnepségeket.

Több szereplő számára a filmezés maga is elősegítette a talpraállást, illetve alakította magát a történetet is. A 49 éves, agglegény Brown, a tűzoltó visszatekintve sajnálja, hogy az interjúk során néhány olyan dolgot is elmondott családjáról, amit talán nem kellett volna, de meg van győződve arról, hogy a film segít majd másoknak abban, hogy megértsék a gyászt és a gyógyulást is. Tepper asszony azért vállalta a részvételt, mert attól tartott, az emberek meg fognak feledkezni szeptember 11-ről. Gyakran könnybe lábad a szeme, amikor felidézi, miként próbált új életet kezdeni vőlegénye, Sergio halála után. Ma 43 éves, férjhez ment, és két kislányt szült. Maga is meglepődött azon, hogy képes volt új életet kezdeni.

A film szereplőit Jim Morrison újsághirdetések és személyes kapcsolatok alapján válogatta ki azok közül, akik vállalták, hogy éveken át újra és újra részt vesznek az életük alakulásáról beszámoló, többórás interjúkon – jobbára a terrortámadás évfordulóin. Tíz partnerrel kezdte, egy visszalépett, a többivel készített sok száz óra időtartamú filmanyag alapján öt szereplő sorsát elevenítette fel a filmben, a másik négy szavai egy interjúkötetbe kerültek, ahol a film szereplői közül néggyel együtt szerepelnek.

A filmbe bevették a Ground Zero körül elhelyezett 14 kamera által az évek során készített, a romeltakarítás, majd az új tornyok építésének alakulásáról szóló felvételeket. A csaknem tízmillió dollár költségű filmet a nonprofit Project Rebirth alapítványon keresztül szponzorok finanszírozták, a Kodak például ingyen biztosította a filmanyagot. Az Újjászületés és filmanyaga állandóan megtekinthető lesz a Ground Zero emlékhely múzeumában is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.