Erdősi Csaba: Zsugorodás

MNO
2011. 08. 09. 7:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erdősi Csaba: Ha nincs rá mód, hogy mindenhol növekedést gerjesszünk, zsugorodva kell jól élnünk. Ez nem lehetetlen, Serge Latouche francia közgazdász receptet is adott hozzá a növekedés nélküli gazdaság elméletével. Méghozzá jó receptet. Azt mondja például, hogy ha valaki 25 éves korában egy olyan mosógépet (autót, fűnyírót, sütőt, bármit) vásárol, amelyet aztán élete végéig használni tud, mert nem a kötelező avulást szem előtt tartó elvek szerint gyártották, valóban csökkenti a gazdaság teljesítményét. Semmivel nem csökkenti viszont a saját maga jólétét – és végső soron ez volna a valódi cél, nem a kényszeres növekedés. Kár, hogy mire eljutunk idáig, át kell élnünk néhány gazdasági krízisnek mondott felfordulást. S akkor még olcsón megússzuk.

A teljes cikket itt olvashatja.

(Magyar Nemzet, 2011. augusztus 9.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.