Ezért kaptunk ki Mexikóban?

Igor Belanov, az 1986-os szovjet labdarúgó-válogatott csatára szerint a magyar csapat egyik legnagyobb hibája az volt Mexikóban, hogy játékosai elszálltak maguktól a brazilok ellen aratott győzelem után.

MNO
2011. 08. 27. 18:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mezey György csapata a mexikói világbajnokság előtt, a márciusi felkészülési mérkőzésen 3–0-ra nyert a brazil együttes ellen a Népstadionban. Az 1986-ban Aranylabdás támadó Telkiben, a FociFesztivál keretében 18 órától sorra kerülő magyar–szovjet gálamérkőzés előtti sajtótájékoztatón mondta el mindezt, amikor arról kérdezték, mi volt az irapuatói 6–0-s szovjet győzelem titka.

„Minden tiszteletem az akkori magyar játékosoké. Megnéztük a korábbi meccsüket, s egyszerűen ijesztő volt, amilyen játékkal legyőzték a brazilokat. Nagy hibát követtek el viszont azzal, hogy elszálltak attól a sikertől. Ellenünk úgy léptek pályára, hogy mi vagyunk a bajnokok, egyszóval elbízták magukat” – fogalmazott Belanov, aki szerint a Mezey-csapatnak a világbajnoki szereplés szempontjából jobbat tett volna, ha előtte mondjuk 2–0-ra kikap Brazíliától, s a magyar stábnak egy jó pszichológusra is szüksége lett volna.

„Nálunk éppen ellentétes folyamat ment végbe. Miután Malofejev irányításával a felkészülési meccseken nem szerepelt eredményesen a válogatottunk, közvetlenül a világbajnokság előtt kapitányt váltottak, jött Lobanovszkij, aki kilenc játékost válogatott be az abban az évben KEK-győztes Dinamo Kijevből. Fiatalok voltunk, tele erővel, s mivel Mexikó volt életünk első világversenye, tele voltunk bizonyítási vággyal. Ugyanakkor nagyon egységes csapatot is alkottunk” – folytatta az Aranylabdás labdarúgó, aki szerint az 1986-os szovjet válogatott olyan sokat edzett, hogy a tréningezésben világbajnok lehetett volna.

„Rengeteg futottunk erdőben és hegyeken, a középpályásaink kilencven percen át képesek voltak futni, még negyven fokos melegben is” – tette hozzá Belanov, aki szerint az 1986-os magyar csapat fizikailag nem volt megfelelően felkészítve a mexikói légköri viszonyokra. Emellett az ukrán labdarúgó szerint Lobanovszkij taktikailag is meglepte a magyarokat.

„A magyar középpályások egy vonalban helyezkedtek el a pályán, így túl nagy területet hagytak nekünk, amit a mi gyors játékosaink kíméletlenül kihasználtak. Én például úgy futottam el közöttük, mint a nyúl” – fogalmazott Belanov, aki szerint a 6–0-s eredményhez az is hozzájárult, hogy a magyar szakvezetés teljesen más összetételű szovjet együttesre számított Mexikóban.

Belanov azért elismerte, hogy szerencséjük is volt a magyarok ellen, a két gyors gól ugyanis alapvetően eldöntötte a találkozó kimenetelét. „Nagyon sokat kiadtunk magunkból azon a mérkőzésen. Teljes erőbedobással játszottunk, ha visszafogjuk magunkat, lehet, hogy később a nyolcaddöntőben nem kapunk ki a belgáktól” – zárta mexikói értékelését az ukrán csatár.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.