Felminősítésre számíthatunk

Lengyelország, Oroszország és esetleg Magyarország is felminősítésre számíthat, miután a Standard & Poor’s hitelminősítő javított Csehország adóskockázati besorolásán – közölte Simon Quijano-Evans, az ING Bank közgazdásza a Rzeczpospolita című lengyel napilap pénteki számában.

MNO
2011. 08. 26. 9:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az S&P a korábbi „A”-ról „AA–”-ra javította Csehország hosszú távú külföldi devizaadósi besorolását, míg hosszú távú koronaadósi minősítését „A+”-ról „AA”-ra emelte. Az ING Bank közgazdásza ezután arra számít, hogy hat hónapon belül a térség más országait is felminősítik a hitelminősítők. Az S&P méltányolta a cseh deficitcsökkentési programot és azt, hogy viszonylag alacsony, a GDP 38,5 százalékán áll az államadósság szintje, amely várakozások szerint 43 százalék körül állapodhat meg.

A lengyel eladósodás szintje ennél sokkal rosszabb, ezért a lengyel közgazdászok egy része úgy véli, nem túl nagy az esélye annak, hogy az ország jelenlegi „A–” besorolása gyorsan javulhatna. Emellett a hitelminősítők valószínűleg megvárják az október 9-i parlamenti választások eredményét és az új kormány nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy mennyire szánja el magát a hiány csökkentésére – mondta a lapnak Agnieszka Decewicz, a Bank Pekao elemzője.

Csehországban 2010 májusában tartották a legutóbbi választásokat. Az elemzők mindazonáltal úgy vélik, hogy bár a tízéves futamidejű cseh és lengyel értékpapírok között több mint 2,4 százalékpontos a különbség Prága javára, az értékpapírpiac Csehországban sokkal kisebb és kevésbé likvid, mint Lengyelországban, ráadásul az utóbbiba rekordnagyságú külföldi tőke érkezik. Semmi sem mutat arra, hogy a befektetők bizalma Varsó iránt hirtelen megszakadna.

Lengyelországot a hitelminősítők utoljára 2006–2007 fordulóján minősítették fel. A változtatást akkor a Moody’s kezdte, és utolsóként csatlakozott hozzá az S&P.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.