Feszültség és bizonytalanság a felszín alatt

Viszonylag nyugodt hetet tudhat maga mögött a Budapesti Értéktőzsde, az előző hetek hektikus mozgásai lecsillapodtak, a múlt hét az amerikai jegybankelnök pénteki beszéde előtti kivárás jegyében telt.

MNO
2011. 08. 28. 10:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BÉT részvényindexe kis mértékben emelkedett: a BUX pénteken záráskor 17 839,86 ponton állt, 0,33 százalékkal, 59 ponttal magasabban az előző heti záróértékénél. A forgalom visszaesett, a részvénypiacon 55,77 milliárd forint értékben kötöttek üzleteket a múlt héten, az előző heti 83,14 milliárd forint után. A vezető részvények közül csak az OTP tudott drágulni, így visszanyert valamennyit az előző hetekben elszenvedett nagy veszteségeiből, míg a többi blue chip gyengüléssel zárta a hetet.

A CIB Bank heti összefoglalója szerint a nyugodtabb felszín továbbra is óriási feszültségeket takar, hiszen az előző hetekben pánikot okozó problémák nem oldódtak meg. Ezt a feszültséget, bizonytalanságot jól jelzi, hogy a nyugodtabb kereskedés ellenére is vadabbnál vadabb pletykák jelentek meg a piacokon, és okoztak egy-egy adott napon belül komolyabb kilengéseket.

A befektetők egész héten abban reménykedtek, hogy az amerikai gazdasági élet legfontosabb szereplőinek Jackson Hole-ban tartott szokásos éves konferenciáján a Fed elnöke valamiféle gazdaságélénkítő vagy likviditásfokozó intézkedést fog bejelenteni. Egy éve ugyanis Ben Bernanke ugyanezen a találkozón jelentette be a Fed második mennyiségi enyhítési – amerikai államkötvény-vásárlási – programját. Az újabb monetáris ösztönző lépések bejelentése azonban ezúttal elmaradt.

A BÉT-en az OTP árfolyama 6,74 százalékkal 4120 forintra nőtt. A bankpapír heti forgalma 36,2 milliárd forint volt, az összforgalom 65 százalékát tette ki. A Mol egy hét alatt 1,67 százalékkal gyengült, 16 395 forinton fejezte be a pénteki kereskedést, 11,6 milliárd forintos adásvételével a heti összforgalom 21 százalékát adta. A Magyar Telekom-részvények ára 2,76 százalékkal 494 forintra esett, a távközlési papír heti forgalma 1,26 milliárd forint volt. A Richter-részvények ára 3,71 százalékkal 33 700 forintra csökkent, 3 milliárd forintos heti forgalomban. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 1,3 százalékkal 14 855 forintra gyengült. A kis és közepes kapitalizációjú papírok mutatója, a BUMIX 0,21 százalékkal, 3 ponttal emelkedett a múlt héten, pénteken záráskor 1478,68 ponton állt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.