Folkhétvége forgataga

MN
2011. 08. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mostani hosszú hétvégén két folkrendezvény is várja a népművészet és a néptánc rajongóit, méghozzá több helyszínen: a XVI. Szoboszlói Folkhétvége értelemszerűen Hajdúszoboszlón nyitja meg kapuit, míg a nemzetközi folklórfesztivál több településen – Bánkon, Mihálygergén, Pásztón, Salgótarjánban, Somoskőn, Szügyön, valamint a felvidéki Divényben, Füleken, Losoncon és Ragyolcon – fogadja a szórakozni vágyókat.
A szoboszlói rendezvény különlegessége az, hogy színes forgataggal és népművészmesterek bemutatóival várja az érdeklődőket, akiket esténként népi zenekarok, szólisták és táncosok mulattatnak. Panaszra nem lehet ok, hiszen míg pénteken fellép a kosteleki csángó Szellő Népcsoport, a Cimbaliband, a Kalyi Jag és a Söndörgő együttes, addig szombaton a Dűvő zenekar, a Kerekes Band, a Csík zenekar, majd ismét a kosteleki csángó Szellő Néptánccsoport szórakoztatja a nagyérdeműt. A vasárnap sem lesz akármilyen, ekkor ugyanis a Tűz Lángja és a Tükrös zenekar, Salamon Beáta és a Méta, valamint a Napra zenekar lép színpadra.
A nemzetközi folklórfesztivál felhozatala sem akármilyen, hiszen a rendezvénysorozaton több mint negyven magyar és külföldi együttes adja a talpalávalót – a rengeteg hazai és felvidéki fellépő mellett ilyen lesz a bulgáriai Bogovitza Néptáncegyüttes, a ghánai Sankofa Népi Együttes és a lengyelországi Swierczkowiacy Néptáncegyüttes. E fellépők mellett a fesztivál eseményei közt olyan programok is szerepelnek, mint az Europiknik, a Nógrád megyei nemzetiségi találkozó, a magyarországi szlovákok folklórfesztiválja, és lesznek persze folklórgálaprogramok és -bemutatók, táncházak, kirakodóvásárok és gasztronómiai bemutatók is.
Infó: www.nogradfolklor.hu,
www.hajduszoboszlo.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.