Fúrják Merkelt?

Azon vitázik a Baloldali Párt, büntessék-e hirdetési bojkottal a szélsőbalos Junge Weltet – tudósít a Der Tagesspiegel. A Die Welt elemzése szerint a német munkaügyi miniszter asszony kancellári ambícióiról tanúskodnak az euró kérdésében tett megszólalásai. <br />

2011. 08. 31. 8:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Der Tagesspiegel (tagesspiegel.de)

A baloldali-liberális berlini napilapban Matthias Meisner Baloldali Párt: Gysit vereség fenyegeti című cikkében tudósít a Junge Welt-botrány legfrissebb fejleményeiről. A baloldali radikális Junge Welt című lappal történő együttműködés kérdésében Gregor Gysit, a Baloldali Párt Bundestag-frakcióvezetőjét a leszavazás fenyegeti. A berlini fal felhúzásáért és 28 évi fenntartásáért a lap augusztus 13-i számában köszönetet mondott. De ellentétben Gysi követelésével, sok képviselő nem támogatja a frakcióvezető hirdetésibojkott-felhívását. Sőt, a 76 Bundestag-képviselőből eddig 30-an írták alá a bojkottfelhívás elleni tiltakozó nyilatkozatot. Ebben a Junge Welt augusztus 13-i címlapját ugyan „történelmietlennek, nem odaillőnek és ízléstelennek” nevezték, ugyanakkor teljesen elfogadhatatlannak tartanák, ha erre a párt az együttműködés felmondásával és hirdetési bojkottal büntetné a lapot.

A döntően a párt balszárnyához sorolható képviselők úgy érvelnek, hogy a lap igen fontos része az összességében nem túl széles baloldali médiafelületnek. Szerintük teljesen abszurd lenne, ha éppen a Baloldali Párt frakciója mondana le arról, hogy e lapon keresztül érjenek el olyan embereket, akik nyitottak a párt álláspontjával szemben.

Die Welt (welt.de)

A konzervatív német napilapban R. Alexander és J. Hildebrand Von der Leyen, a tartalék kancellár provokálja Merkelt című cikkében tudósít az eurómentő csomaggal kapcsolatos, a berlini kormányon belüli heves vitákról.

A berlini kormány hozzá kíván járulni az eurómentő csomag kibővítéséhez. Ezt az álláspontot képviseli Ursula von der Leyen munkaügyi miniszter is. A legambiciózusabb német politikus asszony ugyanakkor az elmúlt napokban nem hagyott ki egyetlen lehetőséget sem, hogy tudassa a nyilvánossággal, EU-kérdésekben sok mindent másként gondol, mint minisztertársai, vagy éppen a kancellár.

Hétfő este azután berobbant a feszültség. Az úgynevezett államtitkári körben, amelyik a szerdai kormányülést készíti elő, téma volt az eurómentő csomag. Meglepő módon Gerd Hoofe, a miniszter asszony államtitkára jelezte, hogy nem tudja megígérni Von der Leyen igen szavazatát. Ami teljességgel meglepte az ülést vezető Ronald Pofalla (CDU) kancellári hivatalt irányító minisztert. Hoofe a nemet azzal indokolta, hogy a miniszter asszony csak vasárnap este kapta meg az anyagot, és nem sikerült minden kérdésére választ kapnia. Ráadásul az ülés éles vitája másnap már olvasható volt a Leipziger Volkszeitungban. Ahogy a kormányon belül feltételezik, Leyen előbb megszervezte a botrányt, majd kommunikálta, hogy a közvéleményben újabb részletekkel gyarapodjon az ő EU-politikusi képe.

Ezen az imázson már régóta dolgozik a kérdésben amúgy nem illetékes munkaügyi miniszter asszony. Von der Leyen fellépése világossá tette, hogy a CDU által hosszú ideig halogatott Európa-vitát a kereszténydemokratáknak le kell folytatnia. De a miniszter asszony ezen is messze túlment. A hétvégi, az Európai Egyesült Államokat az unió céljaként megnevező interjújában garanciákat követelt Görögországtól, hogy vissza tudja fizetni a német hiteleket. Ami azért különös húzás, mert a berlini kormány Helsinkinek pontosan eme követelését kívánja visszaverni.

Leyen vélhetően merész kettős stratégiát követ. Egyrészt az euró kérdésében patetikus nyilatkozataival megelőzi Angela Merkelt, amivel még inkább szembetűnőbbé teszi a kancellár politikai vezetésének hiányát uniós kérdésekben. Másrészt megnevezi a kormánypárti frakcióban ülő euroszkeptikusok gondjait.

A CDU-frakcióban, ahol Von der Leyen amúgy sem népszerű, dühvel vették tudomásul a miniszter profilírozási kísérletét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.