Grillázsból formálják meg a várat

Igazi kuriózumként grillázsból formálják meg a Rákóczi-vár kicsinyített mását a IV. Országos Csokoládéfesztiválon a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen, és csokoládéból készül el Pom-pom meséinek két figurája, valamint II. Rákóczi Ferenc mellszobra.

MNO
2011. 08. 24. 8:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az augusztus 25-e és 28-a között megrendezendő fesztiválon számos, az előző évekhez hasonló, édesiparhoz köthető rekordkísérlet és különlegesség várja majd az érdeklődőket. Csukás István és Sajdik Ferenc Pom-pom meséinek két figuráját például csokoládéból faragja ki a szerencsi szobrász- és grafikusművész Ekker Róbert, aki egykor a Szerencsi Csokoládégyár grafikusa is volt. Ugyancsak ő készíti el – szintén csokiból, körülbelül százkilónyi mennyiségből – II. Rákóczi Ferenc mellszobrát, amely embernagyságban készül. A szerencsi Rákóczi-vár kicsinyített, grillázsból készült mását pedig a cukoripar mesterei mutatják be a csokoládéfesztiválon – részletezte Koncz Ferenc, a város fideszes polgármestere, a térség országgyűlési képviselője az MTI-nek.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évek tapasztalatai szerint minden évben megduplázódik a rendezvény látogatottsága, és a kiállítók száma is egyre nő. Emiatt idén már négynapos lesz a fesztivál az édesiparáról híres zempléni településen.

Koncz Ferenc kitért arra is, hogy csütörtökön és pénteken a szakmai programoké a főszerep, ahol a hazai termékek értői és a szakma képviselői tartanak tanácskozást, hozzátéve, a rendezvénnyel erősíteni szeretnék azt a képet, hogy Szerencs a csokoládé városa.

A szombati és vasárnapi programokon pedig mindenki ízelítőt kaphat a helyi gyártású édességek és a Tokaj-hegyaljai borok mellett a zempléni tájegység kulturális értékeiből is. A hangulatról az Edda, a Hooligans, a Holdviola, a Heaven Street Seven és a Belmondo zenekar, valamint számos művész és együttes gondoskodik.

Megjegyezte: a csokoládé kakaótartalmának növelésével – amely szerint 40 százalék fölötti kakaómennyiséggel készülnek majd a szerencsi finomságok – egészségesebbek lesznek a termékek, ezzel a változtatással pedig még elfogadottabbá válhat az édesség.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.