Gumibottal verték ki őket a térről + Képek

Összecsapások törtek ki hétfőn a kairói Tahrír téren az ott táborozó tüntetők és a katonák között. A hatósági fellépésre azután került sor, hogy a demonstrálók a felszólítás ellenére nem voltak hajlandóak elhagyni a Hoszni Mubarak hatalmának februári megdöntéséhez vezető népfelkelés fő helyszínét.

MNO
2011. 08. 01. 17:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szemtanúk beszámolójából kiderül, a katonai rendőrség hétfőn távozásra szólította fel az egyiptomi főváros központi terén július 8. óta állomásozókat, akik ülődemonstrációval próbálnak nyomást gyakorolni az ideiglenes katonai vezetésre abból a célból, hogy az mielőbb állítsa bíróság elé a volt diktátort és rezsimjének tagjait. A demonstrálók többsége hétfőn az iszlám böjti hónap, a ramadán kezdetére való tekintettel befejezte a tiltakozó akciót, egy kisebb csoport – többségében a 18 napos év eleji felkelés idején meggyilkolt 850 személy hozzátartozói – azonban a maradás mellett döntött.



A katonai rendőrség a figyelmeztető lövéseket adott le, majd lebontotta a sátrakat és gumibotokkal kergette szét a téren táborozókat. A tiltakozók válaszul kövekkel dobálták meg a biztonsági erők tagjait. Az összecsapás során többen megsérültek, néhány tüntetőt – ahogy a kormány Facebook-oldalán írták, „rongálót” – pedig őrizetbe vettek. A katonai akció után a teret átadták a forgalomnak.



Vasárnap 26 párt és mozgalom közös nyilatkozatban jelentette be, hogy a ramadán idejére felfüggeszti a Tahrír téren három hete tartó ülődemonstrációt, de a böjt végeztével ismét visszatér az egyiptomi tüntetések emblematikus helyszínére. A tiltakozók elsősorban a Mubarak-féle rezsim felelősségre vonásának ütemével elégedetlenek, továbbá kételkednek a katonai vezetés által ígért reformok megvalósulásában. Az aktivisták emellett követelik a kairói átmeneti vezetéstől, hogy a kulcsfontosságú állami intézményekből iktassák ki a régi hatalomhoz kötődő személyeket.



(Fotók: Reuters)

Hoszni Mubarak bírósági tárgyalása szerdán kezdődik Kairóban. Az egykori elnököt azzal vádolják, hogy az év elején zajlott hatalomellenes utcai megmozdulások során parancsot adott a tüntetők meggyilkolására. Ha a vád beigazolódik, a volt államfőre akár halálbüntetést is kiszabhatnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.