Gyengült a forint

Kedden a svájci frank korrigálta hétfői veszteségét a főbb devizákkal szemben, a forint árfolyama gyengült.

MNO
2011. 08. 30. 14:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden délután röviddel négy óra után a svájci frankot 230,89 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a hétfő délutáni 228,50 forinttal szemben. 230 forint alatt utoljára egy hónappal ezelőtt, július végén állt a svájci frank árfolyama. Kedden a frank árfolyama 228,70 forint és 231,50 forint között mozgott.

Az eurót 272,62 forinton jegyezték kedden délután, a hétfő délutáni 271,90 forinttal szemben. A dollár 189,08 forint a devizakereskedelemben a hétfő délutáni 187,10 forinttal szemben, a japán jen árfolyama pedig 2,4640 forint a hétfői 2,4360 forint után.

A hét még a befektetői kockázatkerülés enyhülésével indult, csökkent az érdeklődés a menedék befektetési eszközök iránt, növekedett a kockázatosabb, de magasabb hozamot ígérő befektetési eszközöket kereső tőke összege a devizapiacokon.

Az elmúlt hét vége óta a svájci frank ezért gyengült, az euró pedig erősödött, a dollárral szemben hétfőn 1,4550-en kéthavi csúcsot ért el. Ezzel párhuzamosan a forint árfolyama is javult, hétfőn 271 forint közeli euró- és 227 forint közeli svájcifrank-jegyzésre is volt példa. Kedden azonban az euró ismét leadott árfolyamából, miután az olasz kötvénykibocsátást a vártnál kisebb mértékű túljegyzés fogadta, illetve az augusztusi euróövezeti gazdasági hangulatindex a vártnál nagyobb mértékben csökkent és 17 havi mélypontot ért el.

A több mint kétéves mélypontra zuhanó augusztusi amerikai fogyasztói hangulatindex délutáni közzétételét követően ismét a kockázatkerülő befektetői magatartás kerekedett felül a nemzetközi piacokon, ami újabb lökést adott az euró gyengülésének és a svájci frank erősödésének. A héten változatlanul az euróövezeti adósságszolgálati válság megoldásának kilátásai, valamint a pénteki Bernanke-beszéd „üzenetének megfejtése” foglalkoztatja majd a piacokat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.