Hadzsics nem ismer el semmit

Tagadta bűnösségét a hágai törvényszék előtt Goran Hadzsics, a horvátországi szerbek egykori vezetője, akit emberiesség elleni cselekményekkel vádolt meg az egykori délszláv háborús bűntettek ügyében eljáró ENSZ-testület ügyésze.

MNO
2011. 08. 24. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A júliusban elfogott Hadzsics szerdán jelent meg másodszor a törvényszék előtt. Az első alkalommal nem volt hajlandó nyilatkozni arról, bűnösnek tartja-e a magát a terhére rótt vádpontokban. Most azt állította magáról, hogy nem bűnös.

Hadzic az utolsó azoknak a sorában, akiknek a hágai törvényszék előtt kell felelniük a volt Jugoszlávia felbomlása nyomán – a múlt század kilencvenes éveinek első felében lezajlott háborúkban – elkövetett cselekményekért. Az ICTY összesen 161 személy ellen emelt vádat. Jelenleg is folyik az életben levő szerb fő vádlottaknak – Radovan Karadzicnak és a szintén csak nemrég elfogott Ratko Mladicnak, a boszniai szerbek egykori politikai, illetve katonai vezetőjének – a büntető pere.

Hadzic ellen 14 vádpontot fogalmazott meg az ICTY ügyésze. E vádpontok részben horvát polgári személyek százainak meggyilkolásával, részben pedig azzal kapcsolatosak, hogy a szerb-horvát háborúban a szerb haderő több tízezer horvátot űzött el lakhelyéről. Ami a tömeges gyilkosságokat illeti, a Hadzic terhére rótt legsúlyosabb esetek Vukovárban történtek 1991 novemberében, amikor több mint kétszáz horvátot öltek meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.