Hét hónapja nincs változás

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa keddi ülésén változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 6 százalékos szintjét.

MNO
2011. 08. 23. 12:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elemzők Budapesten és Londonban egyaránt a 6,00 százalékos jelenlegi alapkamat tartását várták, s a konszenzus szerint az év végéig is változatlan marad a kamat. Augusztus a hetedik hónap, amikor nem változik a 6 százalékos alapkamat. A monetáris tanács legutóbbi, júliusi ülésén a hét tag egyhangúlag támogatta a jegybanki alapkamat tartását. Az ülésről készült jegyzőkönyv szerint a testület továbbra is úgy ítélte meg, ha a jelenlegi kamatszint huzamosabb ideig fennmarad, az biztosíthatja, hogy a monetáris politika időhorizontján a 3 százalékos célra süllyedjen az infláció.

Három százalék a cél

Megerősítette a 3 százalékos inflációs célt a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa keddi ülésén. A testület közleménye szerint a 3 százalékos cél kellően alacsony ahhoz, hogy az inflációval járó gazdasági veszteségek mérsékeltek maradjanak, figyelembe veszi a fogyasztói árindex számbavételének módjából eredő esetleges statisztikai torzításokat, és megfelelő mértékben csökkenti egy esetleges defláció kialakulásának kockázatát. A most kitűzött inflációs cél következő felülvizsgálatára legkésőbb 3 év múlva, vagy a közös európai árfolyamrendszerbe (ERM II) történő belépéskor kerül sor. A cél csökkentésére ezt megelőzően is sor kerülhet, amennyiben a monetáris tanács úgy ítéli meg, hogy ezzel segíti a gazdaság konvergenciáját az eurózónához.

A tanács leszögezte, nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az infláció összhangba kerüljön a 3 százalékos inflációs céllal. A kormányzati gazdaságpolitikát tekintve a költségvetés hiányának és adósságának csökkentése, az adóintézkedések és szabályozott árak 3 százalékos inflációs céllal összhangban történő alakítása járulhat hozzá az árstabilitás eléréséhez és fenntartásához, s egyben segít mérsékelni annak reálgazdasági költségeit. A most kitűzött inflációs cél következő felülvizsgálatára legkésőbb három év múlva, vagy a közös európai árfolyamrendszerbe (ERM II) történő belépéskor kerül sor – derül ki a monetáris tanács keddi közleményéből.

Egyetlen javaslat volt

A monetáris tanács egyhangúlag döntött a 6,00 százalékos alapkamat tartásáról – közölte Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón. A jegybank elnöke elmondta, a tanács előtt egyetlen javaslat volt, ez a 6,00 százalékos kamat tartására vonatkozott.

Simor András elmondta: a fogyasztóiár-index elmúlt hónapokban tapasztalt csökkenése megfelelt a monetáris tanács korábbi várakozásainak. A reálgazdasági adatok azonban a vártnál kedvezőtlenebbül alakultak. A monetáris tanács változatlanul úgy látja, hogy az idei év során az infláció meghaladhatja a 3 százalékot, a jövő év végére a cél közelében alakulhat, ehhez huzamosabb ideig szükség lehet a jelenlegi kamatszint fenntartásához – mondta.

A jegybankelnök kérdésre válaszolva elmondta: az elmúlt időszakban a forint az euróhoz képest meglehetősen stabilan viselkedett. Simor András szerint nem jelentkezett a forint árfolyamában, hogy globális hatásokra Magyarország kockázati megítélése kedvezőtlenebbé vált. Rámutatott: látható, hogy a konjunkturális kilátások a világban romlanak, ennek van hatása Magyarország növekedési lehetőségeire is. Az eddigi inflációs adatok azonban nem tértek el az előre jelzett alappályától – erősítette meg. A jegybank elnöke úgy vélte, hogy a költségvetésre egy ilyen lassulás kedvezőtlenül hat. Az, hogy pontosan milyen a hatása, nagymértékben függ a lassulás szerkezetétől – mondta, hozzátéve, hogy más helyzet az, ha a belső fogyasztás, és megint más, ha a nettó export esik vissza, részletes adatokkal a GDP szerkezeti adatait illetően azonban még nem rendelkeznek.

Simor András megnyugtatónak és biztatónak tartja, hogy a miniszterelnök a múlt héten tett nyilatkozatában határozottan kiállt a 2012-es költségvetési hiánycél és az államadósság-csökkentő program mellett. Az, hogy a kormány ezt hogyan akarja elérni egy romló világgazdasági helyzetben, majd a 2012-es költségvetés beterjesztésekor derül ki. „Az biztos, hogy nem könnyű feladat előtt áll a kormány” – jegyezte meg Simor András.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.