„Hiába a szocialisták beteges vonzódása a megszorításokhoz”

A miniszterelnök szóvivője szerint „hiába a szocialisták beteges vonzódása a megszorításokhoz”, nem lesznek megszorítások.

MNO
2011. 08. 30. 14:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter újságírók előtt így kommentálta az MSZP elnökének keddi szavait. Mesterházy Attila sajtótájékoztatóján azt mondta, Orbán Viktor vezette válságba az országot, és egyúttal felszólította a kormányfőt, mondja meg, milyen megszorításokra készül.

A miniszterelnök szóvivője úgy reagált: hiába szorgalmaznak a szocialisták folyamatosan megszorításokat, nem lesznek, mert az emberek világossá tették, nem kérnek a megszorítások politikájából, amely egyébként is kudarcot vallott.

Szijjártó Péter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az ország átszervezésére szükség van, ezért a kormány és a parlament is ősszel sok olyan törvényjavaslatot fog tárgyalni, amely az államadósságot folyamatosan újratermelő nagy rendszerek átszervezéséhez vezet majd. Példaként említette, hogy már az ősz elején a kabinet elé kerül a köz- és a felsőoktatási rendszer átszervezéséről szóló előterjesztés. „Az ország átszervezése, megújítása tehát zajlik, de megszorítások nélkül” – mondta.

Mesterházy Attilának az egykulcsos adórendszert bíráló szavaira a kormányfő szóvivője úgy reagált: a kabinet elkötelezett az arányos adórendszer kiteljesítése mellett, ugyanis az megfelel a két szükséges kritériumnak, annak, hogy nem bünteti, hanem támogatja a munkát, az embereket pedig a jövedelmük bevallására, s nem eltitkolására sarkallja.

„Az a tétel pedig, hogy harcot kell folytatnunk a ország szuverenitásáért, most már mindenki számára teljesen egyértelmű. Sajnos a szocialisták leragadtak 2008-nál, amikor is homokba dugták a fejüket, azt mondták, hogy a válság nem fogja elérni nemhogy Magyarországot, de Európát sem. Ma látjuk, hogy milyen nehéz helyzetben vagyunk e miatt a kormányzati viselkedés miatt” – mondta Szijjártó Péter azzal kapcsolatban, hogy Mesterházy Attila szerint nem az ország szuverenitása, hanem az emberek megélhetése, munkahelye és nyugdíja van veszélyben.

A MSZP-nek a külpolitikát érintő bírálatára a szóvivő azt válaszolta: úgy tűnik, a szocialistáknak „savanyú a szőlő”, ők ugyanis képtelenek voltak arra, hogy a világ feltörekvő hatalmaival, például közép-ázsiai országokkal, Kínával stratégiai, partneri kapcsolatokat alakítsanak ki. „Igenis be kell neveznünk a szövetségkötési versenybe” – jelentette ki Szijjártó Péter.

Mesterházy Attila arra is felszólította Orbán Viktort, nevezze meg, melyek azok a feladatok, amelyek ellátásából az állam kivonulhat. Az ezzel összefüggő kérdésre, vagyis hogy mely területekről lehet szó, a kormányfő szóvivője példaként idézte a szociális konzultáció egyik eredményét, amely szerint az államnak olyan képzéseket kell támogatnia a jövőben a felsőoktatási rendszerben, amelyek a gazdaság igényeinek megfelelnek, és nem az államadósságot termelik újra, nem munkanélkülieket képeznek. Kitért az önkormányzati rendszer átszervezésére is, amelynek során – mint mondta – egy világos feladatmegosztásra van szükség a helyhatóságok és az állam között.

A szóvivő beszámolt arról is, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek a Fidesz–KDNP jövő heti hajdúszoboszlói frakcióülése előtti kétnapos kormányülésen előterjesztést kell tennie azzal összefüggésben, hogy az eurózóna pénzügyi válsága gazdasági hatásokkal, csökkenő gazdasági növekedésekkel jár.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.