Hőségriasztás az egész országban + Képriport

A tartós hőség miatt szerdára az ország 14 megyéjére és a főváros területére piros, a többi megyére narancssárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/805044" target="_blank"><strong>• Brutális hőség jön</strong></a><br /><a href="http://mno.hu/portal/804954" target="_blank"><strong>• Vizet osztanak a vonatokon</strong></a><br /><a href="http://mno.hu/portal/804881" target="_blank"><strong>• Nem látható a hőhullám vége + Képriport</strong></a>

MNO
2011. 08. 23. 9:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A honlapjukon található előrejelzés szerint Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, valamint Budapesten a napi középhőmérséklet három egymást követő napon meghaladja a 27 Celsius-fokot, így ezeken a területeken szerdán a legmagasabb szintű figyelmeztetés lesz érvényben.

Fehér Tamás, a meteorológiai szolgálat veszélyjelző munkatársa kedden az MTI-nek elmondta: az északkeleti megyékben szerdán 25 fok körüli napi középhőmérséklet várható, így Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében még másodfokú figyelmeztetés lesz.

Kedden a maximumok 31 és 36 fok között alakulnak. A legmelegebb valószínűleg a déli területeken és a Balatonnál lesz, míg a „leghűvösebb” az Északi-középhegységben várható. Szerdán hajnalban 16-22 fok várható, délutánra 33-38 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Mint a meteorológus elmondta, a hőség csütörtökön és pénteken fog tetőzni. A hőmérséklet maximuma mindkét nap elérheti a 38 fokot. Szombaton némileg mérséklődik a kánikula, de még ekkor is 30-35, vasárnap pedig 28-33 fokra lehet számítani.

Szombatig, vasárnapig nem valószínű csapadék. Vasárnap az Északi-középhegységben lehet néhol egy-egy zápor, de hétfőn is csak helyenként kell esőre számítani. Az előrejelzések szerint jövő kedd, szerda környékén érkezhet meg a több csapadékot hozó hidegfront, de ez még bizonytalan – mondta Fehér Tamás.

Paller Judit országos tiszti főorvos kedden 0 órától éjfélig másodfokú, szerdán 0 órától péntek éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el. Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese emlékeztetett, hogy az idén egy nagy hőséghullám volt eddig júliusban, és azokban a napokban 25-30 százalékkal nagyobb volt a halálozási arány.

Nem lesz vízkorlátozás a fővárosban

A Fővárosi Vízművek napi kapacitását a mostani kánikula idején sem közelíti meg a budapestiek vízfogyasztása, így korlátozásokra sem kell számítani – mondta kedden Sándor Zsolt, a Fővárosi Vízművek kommunikációs osztályvezető-helyettese az MTI-nek. A Deák téren már a nap folyamán, míg a forgalmasabb fővárosi csomópontokban szerdától lesz ingyenes vízosztás – tette hozzá.

A budapestiek egy átlagos napon 400 ezer köbméternyi vizet fogyasztanak. Ez hőség idején akár 20 százalékkal is megnőhet, így elérheti a 450-550 ezer köbmétert is – mondta a Fővárosi Vízművek kommunikációs osztályvezető-helyettese. Sándor Zsolt hozzátette: a vízművek napi kapacitása 900 ezer köbméter, amelyet meg sem közelít a jelenlegi fogyasztás. A szakember emlékeztetett rá, hogy a 80-as években volt szükség utoljára korlátozásokra, az akkor még a főváros területén működő nagyipari vállalatok miatt.

Fontos a folyadékpótlás

A jelenlegi hőségben rendkívül fontos az emberi szervezet számára a folyadékpótlás – hangsúlyozta Sándor Zsolt, hozzátéve: minimum 2,5 liter víz fogyasztására van szükség naponta. A budapesti víz kellő mennyiségű ásványi anyagot tartalmaz, ezért elegendő csapvizet inni. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy kánikulában érdemes naponta többször lezuhanyozni, ám a háziállatok itatásáról és a növények locsolásáról is gondoskodni kell. A vízművek szakembere szerint a virágokat az esti vagy a kora reggeli órákban érdemes locsolni, mert a tűző napon öntözött növények kiégnek.

Hűtik, mossák az utcákat

A hőség miatt Budapest utcáit éjjel-nappal mossák és hűtik, a forgalmas csomópontokban vizet osztanak, a strandok tovább tartanak nyitva – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel. Miután az országos tiszti főorvos kedden 0 órától éjfélig másodfokú, szerdán 0 órától péntek éjfélig harmadfokú hőségriasztásról határozott, a fővárosi önkormányzat a budapesti közműcégek segítségével keddtől „próbál enyhíteni a fővárosiak melegérzetén” – olvasható a közleményben.

Mint írták, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. éjjel-nappal mossa és hűti Budapest utcáit. A nappali órákban a lakótelepek és a sűrűn lakott városrészek mellékutcáit, este pedig a fő- és tömegközlekedési úthálózatot locsolják. A BKV Zrt. által megadott vonalakon a villamossíneket is naponta locsolják.

A Deák Ferenc téren párahűtőket állítanak fel és vizet osztanak a Fővárosi Vízművek munkatársai. Emellett a város több forgalmas csomópontján, a Széll Kálmán, az Örs vezér, a Blaha Lujza és a Nyugati téren hűtőkocsikból zacskós vizet osztanak. A Főkert Nonprofit Zrt. valamennyi, kezelésében lévő ivókutat megnyitja.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. strandjai meghosszabbított nyitva tartással üzemelnek. A Budapest.hu oldalon megtalálható azon fővárosi épületek listája, ahová bárki betérhet hűsölni a hőségriasztás ideje alatt.

Vízosztással készülnek

Vízosztást szervez a helyi önkormányzat a hőség miatt a térség vízszolgáltatójával közösen – közölte a győri városháza kedden az MTI-vel. Mint közleményükben írják, a megyeháza előtti téren szerdától péntekig napközben párásító kapu, illetve lehűlést segítő víz várja az arra járókat.

A soproni önkormányzat közleményében az áll: a közterületeket rendszeres időközönként locsoltatják, kiemelten kezelik az egészségügyi és szociális intézmények, ifjúsági táborok és a hajléktalanok ellátását ivóvízzel, biztosítják a köztéri ivóvízkutak működőképességét, és szükség szerint intézkednek ivóvíz osztásáról a forgalmi dugókban rekedt autósoknak és a járókelőknek.

Locsolják a főutakat Békéscsabán

Békéscsaba önkormányzata kedden elrendelte a tömegközlekedés által érintett útszakaszok locsolását – közölte a városháza az MTI-vel. Közleményükben azt írták, hogy folyamatosan működik a párakapu az Andrássy út Szent István tér felőli részén. A városban a közkifolyók, ivókutak folyamatosan adják a vizet. A szerdától érvényes harmadfokú hőségriasztás miatt a Békés Megyei Vízművek Zrt. munkatársai szerdán, csütörtökön és pénteken a belvárosi Korzó téren ivóvizet osztanak a járókelőknek.

Bárki hűsölhet a polgármesteri hivatalban

Az utak és a járdák locsolása mellett néhány közhivatal légkondicionált tereinek megnyitásával is segíti elviselhetőbbé tenni a hőséget Százhalombatta vezetése – közölte a város polgármestere kedden az MTI-vel. Vezér Mihály (Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület) tájékoztatása szerint a település kommunális szolgáltatójának, a Szákom Kft.-nek a locsolóautói napi nyolc órában hűtik az utakat és a járdákat, elsősorban a lakótelepeken.

A százhalombattaiak rendelkezésére bocsátották a polgármesteri hivatal, illetve a Százhalom Egészségügyi Központ légkondicionált közösségi tereit, ahol bárki hűsölhet. A polgármesteri hivatalba érkező ügyfelek a folyosókra kihelyezett vízautomatákból szolgálhatják ki magukat, míg az okmányirodán várakozóknak ásványvizet osztanak. Az egészségügyi intézményekbe betérőket a friss víz mellett a hőséggel kapcsolatos orvosi tanácsokkal is ellátják – tette hozzá a polgármester.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.