Igazi csodák Érpatak határában

Számos különleges pálinkát, illetve az abból készült egyedi kávé-, édesség- és ételkompozíciókat kóstolhat meg a közönség a szeptember 3-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Érpatak határában megrendezendő Zsindelyes fesztiválon.

MNO
2011. 08. 24. 3:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sorrendben ötödik alkalommal megtartott népünnepély – amelyre tavaly mintegy 14 ezren voltak kíváncsiak – három pillérre, a pálinkára, a népi hagyományokra és a gasztronómiára épül – mondta Papp József, a szervező Zsindelyes Pálinkafőzde Kft. ügyvezető-tulajdonosa kedden a társaság érpataki kóstolóházában megtartott sajtótájékoztatón. A fesztiválon az idén is megrendezik a már elmaradhatatlan főzőversenyt, amelyen harminc csapat méri össze tudományát a tájjellegű ételek készítésében.

Közlése szerint a pálinkából készült ételeket a nagyközönség a helyszínen megkóstolhatja, a cég emellett bemutatja az újfehértói fürtös meggypálinkával készült bonbon-, praliné-, torta-, koktélmeggy-, lekvár-, szörp-, befőtt- és kávékülönlegességeit is. Az ételek között megtalálható lesz a pálinkában áztatott sült kacsamell étcsokoládés meggyraguval, a fokhagymával tűzdelt sült libacomb káposztás batyuval és mézes meggypálinkás gyümölcsökkel. Felvonul a Magyar Pálinka Lovagrend, illetve a Zsindelyes Pálinkafőzde nyílt napot tart, amelyen a fesztivál résztvevői szakképzett főzőmester kíséretében ingyenesen megtekinthetik a pálinkafőzőt és a kóstolóházat.

Szintén az idei rendezvényen debütál a közönség előtt a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Zsindelyes Pálinkafőzde közös terméke, az egyedi porcelánba töltött újfehértói ágyas meggypálinka – tette hozzá Papp József. A régi hagyományokat felélesztve a főzde áldást kért a tavalyi termés nedűire: a tizenegy zarándok a máriapócsi kegytemplomhoz gyalog vitte el a termést szimbolizáló, pálinkával feltöltött palackokat. Ezekre szerzetesek vigyáznak 77 napon keresztül, majd az üvegek a fesztivál időpontjában térnek vissza az érpataki főzdébe.

A cég közös természetvédelmi-jótékonysági akciót is indít, amelynek lényege, hogy újrahasznosított alapanyagokból készítenek papírdobozokat és csomagolóeszközöket. „Az eddig használt dobozokra fordítandó pénzt így megtakarítjuk, az összeget pedig a Magyar Szeretetszolgálat fogja megkapni” – közölte az ügyvezető a tájékoztatón.

A látogatókat a kulináris élvezetek mellett egész napos, gazdag és változatos szórakoztató programmal is várják a szervezők. Érdekesség, hogy az újfehértói vasútállomás melletti területen az ország egyik legnagyobb képző- és népművészeti vásárát rendezik meg, ahol több mint negyven mesterség mutatkozik be termékeivel. Ennek keretében a gyerekek és a kicsivel nagyobbak elsajátíthatják például a kosárfonás, a kalapvarrás, a mézeskalács-készítés, a gyöngyfűzés, a kenyérsütés és a csipkeverés mesterségét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.