Ígéretet tettek, hogy nem lesz több Beljatszki-ügy

Helyreállt a jogsegélyegyezmény hatálya Litvánia és Fehéroroszország között, miután Minszk ígéretet tett arra, hogy azt nem fogja politikai célokra kihasználni.

MNO
2011. 08. 30. 15:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég felháborodást keltett Litvániában és Lengyelországban is, hogy a fehérorosz hatóságok augusztus elején őrizetbe vették Alesz Beljatszki neves jogvédőt és ellenzéki aktivistát. Azzal vádolták, hogy külföldről kapott támogatásokkal adócsalást követett el, s a gyanúsítás alapját olyan bankszámlaadatok képezték, amelyekhez a litván és lengyel hatóságoktól – a fennálló jogsegélyegyezmények alapján – jutott hozzá Minszk. Beljatszkit az adóelkerülés miatt hét évig terjedő börtönbüntetés fenyegeti.

Remigijus Simasius litván igazságügyi miniszter nyilatkozatában arról biztosította az ellenzéket és a sajtót, hogy az eset nem fog megismétlődni. A miniszter kényelmetlen helyzetbe került az affér után: Dalia Grybauskaite államfőnél megjelenve ígéretet kellett tennie arra, hogy felelősségre fogja vonni azokat a beosztottait, akik hibát követtek el a bizalmas bankadatok kiszolgáltatásával. Lengyelországban két ügyészt elbocsátottak a Beljatszki-ügy miatt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.