Így utazhat fillérekért a nagyvilágban + Képek

Nem mindegy, mennyire kell mélyen a zsebünkbe nyúlni nyaralás közben. Egyes városokban – így például Londonban és New Yorkban – akár egy hétre elegendő ingyenes és egyben különleges programot találhatunk. Más helyeken már azért is pénzt várnak, hogy a turista bekukucskálhasson egy bejárati ajtón (Le Grand Casino Monte Carlóban), esetleg néhány percet ücsöröghessen (Las Ramblas Barcelonában), vagy éppen húgyhólyagját üríthesse ki (nagyjából egész Norvégiában). A BBC összegyűjtött néhány ingyenes látnivalót, amelyek vitathatatlanul kiválóak és sok esetben jelentősen felül is múlják fizetős vetélytársaikat.

Werkner Anita
2011. 08. 07. 7:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tetőkertek – London

Száz méter magasan a Kensington High Street felett helyezkedik el a másfél hektáros Tetőkert, mely három különböző stílust forraszt egybe: Spanyol Kert, Tudor Kert és az Angol Woodland. Sajnos népszerűsége következtében gyakran zárva van, mivel szívesen bérlik ki különleges események megrendezésére.



Smithsonian Intézet – Washington DC

A világ legnagyobb múzeum és kutatási komplexumában húsz ingyenes látványosságot is megtekinthetnek az érdeklődők. Ezek közé tartozik például a Levegő és Űr Múzeum, az Amerikai Történeti Múzeum, a Természettudományi Múzeum és a Nemzeti Zoológiai Park.

Street art – Buenos Aires

Az argentin főváros utcáit lépten-nyomon kültéri művészi alkotások díszítik, beleértve a La Bocát, a Caminitót és a Calle Lanínt. Az érdeklődőket a Buenos Aires hivatalos turisztikai honlapján fellelhető térkép segíti abban, hogy megtalálhassák a legjobb street art műveket.



Szent Péter-bazilika – Róma

Amellett, hogy a Szent Péter-bazilika egyike a világ legszentebb katolikus nevezetességeinek, egyben a legnagyobb keresztény templom is, amely 60 000 ember befogadására alkalmas. Többek közt Michelangelo, Raffaello és Bramante munkáit tekinthetik itt meg.

Bahá'í imaház (Lótusz Templom) – Delhi

Az 1986-ban befejezett Lótusz Templom az indiai szubkontinens Anya templomaként szolgál és díjnyertes, virágszerű építészeti konstrukciójáról híres.



Notre Dame – Párizs

A Notre Dame-ot több mint 200 éven át építették faragott kőcsipkéivel, díszes rózsaablakaival és hatalmas, 7800 sípos orgonájával.

II. Hassan Mecset – Casablanca

Marokkó legnagyobb mecsetéhez – mely a világon az ötödik legméretesebb – tartozik egy üvegből készült emelet, valamint a világ legmagasabb minaretje és egy behúzható tető is. A nem muszlim vallásúak csak vezetők kíséretében léphetnek be az épületbe, de a mecset alsó szintjén mindenki szabadon vándorolhat.



Nagy Bazár – Isztambul

Bár világszerte találunk figyelemre méltó piacokat, mégsem foghatóak sem történelmi jelentőség, sem méret szempontjából az isztambuli Nagy Bazárhoz. 1461-ben nyílt meg, s ez az egyik legnagyobb fedett piac a világon, mely több mint 58 „utcából” és 4000 üzletből áll.

Hongkongi óriás mozgólépcső

Ez a 800 méter hosszú, kültéri fedett mozgólépcső „fajtájának” legnagyobbika. 1993-ban nyitották meg, és 135 méter magasságba szállít embereket a Központi Üzleti Negyedből az úgynevezett Közép-szintű Lakóövezetbe.



India Kapuja – Mumbai

A monumentális boltív alatt állni, nézni Mumbai kikötőjét és élvezni a város kaotikus nyüzsgését – ez valóban méltó kezdete egy indiai utazásnak.

Még ha nem is a mesés Indiába indulunk – ahogy a példa is mutatja – érdemes alaposan tájékozódni, megkeresni az olcsó, vagy netán ingyenes programlehetőségeket. Hiszen sajnos még nyaraláskor sem mindegy, hogy mire és mennyit kell költenünk.

(BBC)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.