Ilyen még nem történt: elrendelték New York evakuálását

New York polgármestere elrendelte pénteken a város alacsonyan fekvő területeinek kötelező kiürítését, mielőtt az Irene nevű hurrikán eléri a környéket.

MNO
2011. 08. 26. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az intézkedés mintegy 250 ezer embert érint. Már pénteken megnyitják a menedékhelyeket, és szombat délután öt órára be kell fejezni a kiürítést. A veszélyeztetett kórházakból már pénteken megkezdődött a betegek elszállítása.

„Ilyen rendelkezést még sohasem adtunk ki, és most sem tennénk, ha nem gondolnánk, hogy ez a vihar nagyon veszélyes lehet” – mondta sajtótájékoztatóján Michael Bloomberg polgármester. Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a tömegközlekedés leállítását jelentette be pénteken a közelgő szélvész miatt. New York városában ez szombat déltől lép hatályba, akkor indulnak az utolsó metrók és autóbuszok. A metrót az a veszély fenyegeti, hogy a ciklont kísérő esőzések elöntik az alagutakat. Leállnak a vonatok New Jerseyben is. Philadelphia vasárnapra készül hasonló intézkedéssel. Ha a szél túl erős marad, a nagyobb hidakat is lezárják a forgalom elől.

Barack Obama elnök a hurrikánt potenciálisan nagyon veszélyesnek minősítette, és kérte honfitársait, hogy vegyék komolyan a helyzetet. Az elnök a vihar miatt megszakítja szabadságát, amelyet egy, a vihar útjába eső tengeri üdülőhelyen tölt.

A legfrissebb jelentés szerint az Irene egy kicsit vesztett az erejéből, most a forgószél sebessége mintegy 160 kilométer óránként.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.