Ilyen még nem volt: norvég kapitánya lett a nőknek

A norvég Karl Erik Böhnt választotta a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitányának a magyar szövetség elnöksége.

MNO
2011. 08. 30. 13:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megbízatása a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpiáig szól. A jelöltek között volt még Hajdu János és Kovács Péter. Böhn az első külföldi szakvezető a nemzeti csapat élén. Az új kapitány október 19-én, az Azerbajdzsán elleni Európa-bajnoki selejtezőn mutatkozik be.

A korábbi szakvezető, Mátéfi Eszter június 12-én mondott le, miután a csapat a németek elleni világbajnoki selejtezőn alulmaradt, így nem jutott ki a decemberi vb-re, és szinte biztos, hogy a jövő évi londoni olimpián sem szerepelhet.

Stílust egyesítene

Böhn ezt megelőzően a Larvik vezetőedzője volt, élettársa pedig az a Heide Löke, aki a nyáron a Győri Audi ETO KC-hoz igazolt. Nagyrészt amiatt kellett távoznia a norvég klubtól, mert segítette párját a magyarországi átigazolásban. „Nagy kihívásnak tartom, hogy a magyar csapatot vezethetem. Szeretném a sikeres magyar és norvég stílust egyesíteni. Hat-hét hete vagyok Magyarországon, de sok minden lenyűgözött, például az, hogy milyen sokat edzenek a játékosok. Szeretném elérni, hogy Siti Beáta legyen a másodedzőm, remélem, elfogadja a felkérést. Azt viszont kiemelem: bárhova igazol a párom, Löke, én addig maradok a magyar válogatottnál, amíg a szerződésem szól” – mondta az angolul kommunikáló Böhn, aki játékosként szerepelt hazája válogatottjában, másod-, illetve vezetőedzőként pedig kilencszeres norvég bajnok és nyolcszoros norvég kupagyőztes.

Az új kapitány október 19-én, az Azerbajdzsán elleni Európa-bajnoki selejtezőn mutatkozik be. Négy nappal később Fehéroroszország lesz az ellenfél a sorozatban. Vetési Iván, az MKSZ júniusban megválasztott, új elnöke kiemelte: mivel a következő világversenyről, a decemberi brazíliai vb-ről lemaradt a csapat, olyan kapitányt szerettek volna kinevezni, aki hosszú távra és főállásban vállalja a felkérést: „Az volt a feladat, hogy megtaláljuk azt a személyt, aki visszavezeti a nemzeti csapatot a világ- és kontinentális tornákra. Sikert és teljesítményt hozzon. Az elnökség összességében egységes volt a döntés meghozatalában. Kinevezése nem ad minősítést a magyar edzőkről. Időnként szükség van arra, hogy új impulzus, új szemlélet jöjjön. Ami a kinevezés anyagi oldalát illeti: Böhn munkája nem kerül többe, mint ha magyar szakember látná el ezt a feladatot.”

Véget ért egy korszak

A 46 éves Böhn kinevezésével végül nem ért célt az a „lobbi”, amely a hagyományokra, valamint a magyar kézilabdázás erejére és nemzetközi elfogadottságára hivatkozva elutasította, hogy külföldi kapitánya legyen a válogatottnak. Hajdu volt már szövetségi kapitány, vele végzett negyedikként a csapat a 2008-as pekingi olimpián, majd a férfi válogatottal lett világbajnoki hatodik. Az elmúlt évszázad legjobb magyar férfi játékosának választott Kovács Péter legutóbb a román Oltchim Valcea trénereként dolgozott, de ténykedett a török szövetség szakmai igazgatójaként, illetve a Pick Szeged férfi s a Dunaferr női együttesének edzőjeként is.

A magyar válogatottnak még halvány esélye van, hogy londoni ötkarikás kvótát szerezzen. Amennyiben a decemberi brazíliai vb-n ugyanazok a csapatok végeznek a legjobb nyolc között, mint a tavalyi Eb-n, akkor a magyar együttes jövő tavasszal részt vehet az olimpiai selejtezőn.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.