Indul a Vízraktér

Vízraktér néven a budai Király fürdőben szerveznek zenei, filmes, irodalmi és családi programokat, színházi és mozielőadásokat a tavasszal bezárni kényszerült Tűzraktér üzemeltetői; az új művészeti helyszín szeptember 10-től várja a látogatókat.

MNO
2011. 08. 23. 19:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gräff Alexandra, a Vízraktér sajtóreferense kedden az MTI-nek elmondta, hogy a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-vel decemberig kötöttek megállapodást, addig mindenképpen állandó programmal lesznek jelen a Fő utcában. „A Vízraktér nem egyszerűen a Tűzraktér helyszín- és némileg profilváltása, hanem más alkotócsoportokkal – Szabad az Á, Picasso Point, Magyarhangya – és a fürdővel közös vállalkozás” – hangsúlyozta a sajtóreferens, hozzátéve: a programkínálat hasonló lesz a Tűzraktéréhez.

A Magyarhangya által szervezett filmklub napközben hagyományos vetítésekkel, esténként pedig – a technikai adottságok miatt – zenekar által kísért némafilmekkel vagy silent moziként, azaz fülhallgatóval követhető hangosfilmekkel fog működni. A programban helyet kapnak tánc-, színházi és cirkuszi előadások, performanszok, irodalmi estek, vitadélutánok, térspecifikus kamarakoncertek, kiállítások, gyermekprogramok, valamint hétvégenként iparművészeti vásárok fiatal képzőművészek alkotásaiból – sorolta a Vízraktér munkatársa.

A Tűzraktér régi, Hegedű utcai épületére vonatkozó kérdésre válaszolva Gräff Alexandra elmondta: abban már nem folytatnak tevékenységet, mostanra csak az iroda és néhány művész maradt a házban. A tulajdonos VI. kerületi önkormányzattal kialakult vitát azonban nem sikerült rendezni, ezért a szeptember 20-án kezdődő perben a bíróságnak kell majd ítéletet hoznia.

Terézváros önkormányzata márciusban írt ki pályázatot a Hegedű utcai épület üzemeltetésére, ez azonban sikertelenül zárult a jelentkezők hiánya miatt. A pályázatot akkor az önkormányzat pénzhiánnyal indokolta, és havi hárommillió forint bérleti díjat kért az ingatlan használatáért. A Tűzraktér üzemeltetői a sikertelen kiírás után részletes működési koncepciót nyújtottak be az önkormányzathoz, amely azonban végül úgy döntött, hogy az épületet a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt.-nek adja üzemeltetésbe, a Tűzrakteret pedig május 6-ig az ingatlan átadására szólította fel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.