Irene nemsokára lecsap a keleti parton

Rendkívüli állapotot hirdetett ki Barack Obama amerikai elnök a közeledő Irene hurrikán miatt Észak-Karolina amerikai államban helyi idő szerint csütörtökön – közölte a Fehér Ház sajtóirodája.

MNO
2011. 08. 26. 8:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez szükség esetén lehetővé teszi az érintett államnak, hogy a katasztrófa következményeinek elhárítása érdekében hozzáférjen a szövetségi forrásokhoz. Az Irene csütörtökön érte el a Bahamákat, és egyre közeledik a keleti part felé, ahol Észak-Karolina lesz az első, amelyet érint. Összesen hat, part menti államban (Delaware, Maryland, Virginia, New Jersey, New York, Észak-Karolina) rendeltek el rendkívüli állapotot a BBC szerint, Ocean City lakóit pedig evakuálják.

Az alacsonyan fekvő tengerparti sávok lakosságának azt javasolták, hogy a hétvégére hagyják el otthonaikat. Delaware, Maryland, New Jersey és Észak-Karolina egyes területein kötelező jelleggel kitelepítik az embereket. A hármas erősségű, óránkénti 185 kilométeres széllökések által kísért vihar középpontja vasárnap hajnali kettő körül éri el Ocean City partjait. A haditengerészet 64, Délkelet-Virginiában állomásozó hajót irányított biztonságosabb vizekre. A hurrikán miatt elhalasztották Martin Luther King emlékművének vasárnapi felavatását. Az eseményre szeptemberben vagy októberben kerül sor. Az Egyesült Államokban komolyan veszik az Irene érkezését, az emberek élelmiszert, benzint halmoznak fel, és igyekeznek biztonságba helyezni ingóságaikat. A hurrikán 50 millió embert érinthet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.