Ismét aggódhatnak a spanyolok

Csökkent a gazdasági növekedés üteme Spanyolországban a második negyedévben, erősítvén az aggodalmakat, hogy a gazdaság ismét recesszióba kerülhet, ha a továbbiakban nem javul a teljesítménye.

MNO
2011. 08. 26. 10:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénteken ismertetett végleges adatok szerint a GDP 0,2 százalékkal bővült április–június között az első negyedévi 0,4 százalékos növekedést követően. Éves bázison 0,7 százalékos volt a növekedés, az első negyedévben 0,9 százalék. A kormány várakozásai szerint a GDP 1,3 százalékkal gyarapszik az idén, az elemzők többsége inkább 0,8 százalék közeli növekedést prognosztizál. Ugyanakkor a kormány megállapodott a legnagyobb ellenzéki párttal, a konzervatív Néppárttal, hogy módosítják az alkotmányt, és abban rögzítik, hogy a jövőben mekkora lehet az államháztartási hiány és az államadósság mértéke.

A kormány pénteki közlése szerint a megállapodás értelmében az államháztartás hiánya nem haladhatja meg a GDP 0,40 százalékát, az államadósság a GDP 0,26 százalékát, a tartományi kormányzatok hiánya a GDP 0,14 százalékát. A spanyol GDP-arányos államadósság 2010-ben 62,8 százalékra nőtt, ami jóval kevesebb a Görögországban, Olaszországban és Írországban tapasztalt 100 százalék feletti szinteknél. Az európai növekedési és stabilitási paktum 60 százalékos államadósságot irányoz elő. Tavaly 9,2 százalékos volt a GDP-arányos államháztartási hiány, ami az idei évben várhatóan 6 százalékra mérséklődik. A madridi kormányzat tervei szerint 2013 végére csökkenhet az európai szabályozásnak megfelelő 3 százalék alatti szintre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.