Ismét kisegítik a Fannie Mae-t

Ismét több milliárd dolláros állami segítségre szorul az amerikai Fannie Mae, miután a legnagyobb amerikai jelzáloghitel-finanszírozó társaság második negyedéves vesztesége meghaladta az 5 milliárd dollárt. Ezzel 2008 óta immár több mint 104 milliárd dollárra nőtt a Fannie Mae-be áramló állami pénztömeg.

MNO
2011. 08. 05. 19:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fannie Mae továbbra is az ingatlanárak csökkenése és a hitelállomány romlása miatt került ismét nehéz helyzetbe. Vesztesége 5,18 milliárd dollár volt a június végén zárult negyedévben, az egy évvel korábbi 3,13 milliárd dolláros mínuszt követően.

A Fannie Mae és kisebb szektortársa, a Freddie Mac összesen már mintegy 150 milliárd dollár állami támogatást kapott. Mindkét cég úgynevezett kormány szponzorálta vállalkozás, vagyis magántőkével, magáncégként működik, de törvényben rögzített alapokmánnyal és céllal. A két társaság felvásárolja a jelzálog-követeléseket a hitelező pénzintézetektől, majd ezekre építve származékos termékeket – jelzáloghitellel fedezett értékpapírokat – bocsát ki, ily módon biztosítva és növelve az elsődleges jelzáloghitelezés tőkeforrását.

A rendszer megfelelően működött egészen az amerikai ingatlanpiacról kiindult világgazdasági válság elmélyüléséig, a 2008 őszén a pénzügyi szektorra átterjedt válságot azonban csak állami segítséggel tudta átvészelni a két óriáscég. Végül 2008 végén mindkettőt állami felügyelet alá vették. A Fannie Mae osztalék formájában már 14,7 milliárd dollárt visszafizetett az államnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.