„Izenet a múltból, melyet átadunk a jövendőnek”

A Hajdú-Bihar megyei Csökmő helytörténeti emlékeit rejtették a helyi református templom felújítása közben talált időkapszulák, amelyeket az iratok szerint 1927-ben helyeztek a templom tornyába.

MNO
2011. 08. 06. 9:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A templom felújítása májusban indult, a toronyban pedig két bádog szelencét találtak. A település lakói az 1756-ban épült templom minden felújításkor hagytak emlékeket az utókorra – mondta el Kiss István helyi református lelkész csütörtökön. Az épületet többször is átépítették, a torony pedig 1860-ban készült el. A most talált, 1927-es feljegyzések szerint akkor is tettek szelencét az épületbe, de a benne elhelyezett tárgyak többsége a rossz szigetelés miatt 1927-re megsemmisült. A két kapszulában talált tárgyak között a legrégebbi egy 1662-es ezüst „Leopold-veretű” pénzérme Szűz Mária portréjával. Találtak még 1807-es rézpénzeket és Kossuth-bankókat is, de a tárgyak többsége a 20. század elejéről származik.

A csökmőiek mindenről pontos leltárt csatoltak az utókor számára, az adakozók és a felújítást végzők névsorát sem kifelejtve. Találtak 1927-es újságokat, közte a Pesti Hírlap akkori kiadásaival, az 1926-os népmozgalom adatsorát, a templom felújítási szerződését és az egyházi élettel kapcsolatos feljegyzéseket is. Különlegesség volt az „izenet a múltból, melyet átadunk a jövendőnek” kezdetű többoldalas levél. Ebben a falu lakói a mindennapjaikról értekeztek és leltárt adtak minden elhelyezett emlékről.

Kiss István elmondta: mindent dokumentáltak, mindenről fénykép, fénymásolat és videofelvétel készült. Ezt követően gondosan visszahelyezték azokat a kapszulákba és a templomtoronyba immár egy 2011-es fém hengerrel együtt kerültek vissza. Csökmő mai lakói helyi és országos újságokat, napjaink fizetőeszközeit, önkormányzati és egyházkerületi adatokat és a falu mindennapjait bemutató fotósorozatot hagynak örökül a „jövendőnek”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.