Jó lehet a 2011-es évjárat

A vártnál kevesebb szőlőt szednek, de a minőség jónak ígérkezik Fejér megye mindkét borvidékén, a 2011-es jó évjárat lehet a bortermelők számára – mondta Czetnerné Kócsa Márta, a Fejér Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője kedden.

MNO
2011. 08. 30. 19:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmondta, hogy mind az etyeki, mind a móri borvidéken az Irsai Olivér szüretelése megtörtént, 14–18 közötti cukorfokkal, közepes terméshozammal, egészséges állapotú fürtökkel. Folyamatosan szedik a zenit és zefír fajtákat is, 18–20 közötti cukorfokkal és szintén szép, egészséges fürtök formájában. Növényvédelmi problémát eddig nem tapasztaltak a termelők, a száraz, meleg időben a gombabetegségek nem tudtak elszaporodni.

Az etyeki borvidéken a gépi szüretelés is megkezdődött augusztus 20-át követően, az így szedett szőlőt pezsgő alapbor készítéséhez használják majd. Mivel a későbbi fajták is gyors érésnek indultak a száraz, meleg időben, várhatóan a különböző fajták szedése, feldolgozása egymásba fog csúszni. Ezen a héten már teljes kapacitással zajlik a szüret, a hét második felében betakarítják a chardonnay-t is – tette hozzá Czetnerné Kócsa Márta.

A felvásárlási árakról elmondta: az illatos fajták esetében 100-130 forint/kilogramm közötti árakról tudnak, és várhatóan a többi fajta esetében is 15 százalék körüli árnövekedés lesz a tavalyi évhez képest, így 75-100 forint közötti árakkal lehet számolni. A móri borvidéken már megjelentek a felvásárlók is – tette hozzá Czetnerné Kócsa Márta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.