Elmondta, hogy mind az etyeki, mind a móri borvidéken az Irsai Olivér szüretelése megtörtént, 14–18 közötti cukorfokkal, közepes terméshozammal, egészséges állapotú fürtökkel. Folyamatosan szedik a zenit és zefír fajtákat is, 18–20 közötti cukorfokkal és szintén szép, egészséges fürtök formájában. Növényvédelmi problémát eddig nem tapasztaltak a termelők, a száraz, meleg időben a gombabetegségek nem tudtak elszaporodni.
Az etyeki borvidéken a gépi szüretelés is megkezdődött augusztus 20-át követően, az így szedett szőlőt pezsgő alapbor készítéséhez használják majd. Mivel a későbbi fajták is gyors érésnek indultak a száraz, meleg időben, várhatóan a különböző fajták szedése, feldolgozása egymásba fog csúszni. Ezen a héten már teljes kapacitással zajlik a szüret, a hét második felében betakarítják a chardonnay-t is – tette hozzá Czetnerné Kócsa Márta.
A felvásárlási árakról elmondta: az illatos fajták esetében 100-130 forint/kilogramm közötti árakról tudnak, és várhatóan a többi fajta esetében is 15 százalék körüli árnövekedés lesz a tavalyi évhez képest, így 75-100 forint közötti árakkal lehet számolni. A móri borvidéken már megjelentek a felvásárlók is – tette hozzá Czetnerné Kócsa Márta.
(MTI)

Magyar szavak, amiket szinte senki sem ismer – Ön tudja mit jelentenek?