Káosz lehet a reptereken

Káosz fenyeget a németországi repülőtereken, a repülésirányítók ugyanis keddre hirdették meg a múlt héten elmaradt sztrájkot.

MNO
2011. 08. 08. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkabeszüntetés tervezett újabb időpontját a repülésirányítók szakszervezete hétfő reggel jelentette be. Eszerint repülésirányítók reggel hat órakor kezdik a sztrájkot, és a munkabeszüntetés déli 12 óráig tart. Korábbi tapasztalatok alapján a sztrájk óriási fennakadásokat okozhat a németországi légi közlekedésben, de jelentős mértékben befolyásolhatja a német repülőtereket érintő nemzetközi légi forgalmat is.

A szakszervezet a sztrájkot eredetileg múlt hét csütörtökre tervezte, az utolsó pillanatban azonban lefújta. Ehhez hozzájárult az is, hogy a hesseni munkaügyi bíróság a munkabeszüntetést első fokon törvénytelennek nyilvánította. A német repülésbiztonsági hatóság most is azonnal közölte, hogy a keddre tervezett sztrájkot ismét a bíróságnál támadja meg.

A repülésirányítók szakszervezete 6,5 százalékos béremelést követelt, sürgette továbbá a túlóra csökkentését, valamint általánosságban a munkakörülmények javítását.

A tervezett sztrájkot a német lakosság körében nagy elutasítás fogadta. Ennek oka egyrészt az, hogy a légiirányítók munkabeszüntetésére a turista-, illetve szabadságszezon kellős közepén kerülne sor. Másrészt pedig az a tény, hogy a német repülésirányítók keresete jóval az átlag feletti, megközelíti az évi 120 ezer eurót.

Amennyiben a keddi sztrájkra sor kerül, előzetes becslések szerint a német repülőtereken mintegy kétezer repülőgép maradhat a földön.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.