Kedden kiderülhet, hogy ki lesz a válogatott kapitánya

Kedden eldőlhet, hogy ki lesz a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. A három jelölt: Karl Erik Böhn, Hajdu János és Kovács Péter.

MNO
2011. 08. 29. 8:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar szövetség (MKSZ) elnöksége kedden ülésezik az ügyben, 14.30-kor sajtótájékoztatót tart, de egyáltalán nincs garancia arra, hogy már ekkor megnevezi az új szakvezetőt. Vetési Iván, az MKSZ júniusban megválasztott új elnöke az MTI-nek korábban azt mondta: legkésőbb szeptember közepére biztosan lesz kapitány, de nem kizárt, hogy már augusztusban megtalálják a megfelelő személyt.

A korábbi szakvezető, Mátéfi Eszter azok után mondott le június 12-én, hogy a csapat a németek elleni világbajnoki selejtezőn alulmaradt, így nem jutott ki a vb-re, és szinte biztos, hogy a jövő évi londoni olimpián sem szerepelhet. Hozzátette: olyan személyt keresnek, aki alkalmas a feladatra és elérhető is, azaz nincs máshol szerződése, és főállásban vállalja a munkát.

Vetési kiemelte: mivel a válogatott a következő világversenyről, azaz a decemberi, brazíliai vb-ről lemaradt, az idő nem szorítja a szövetséget. Az új elnök hosszú távban gondolkodik: legalább a 2014. decemberi magyar–horvát közös rendezésű Európa-bajnokság vagy a 2016-os riói olimpia végéig szóló szerződést szeretne kötni a kinevezendő szövetségi kapitánnyal.

A jelöltek közül Hajdu János már dolgozott a férfi és a női válogatott élén is, a női együttes vele lett negyedik a pekingi olimpián. A játékosként világválogatott Kovács Péter legutóbb a román Valcea vezetőedzője volt, de dolgozott a török szövetség szakmai igazgatójaként is. A norvég Karl Erik Böhn a Larvik trénere volt, párja, Heidi Löke most nyáron igazolt a Győrhöz, így ő is Magyarországon él. Kinevezése történelmi lenne, hiszen külföldi kapitánya még soha sem volt a válogatottnak.

A női csapat legközelebb október 19-én Azerbajdzsán, illetve 23-án Fehéroroszország legjobbjaival vív Eb-selejtezőt. Ebben a csoportban szerepel még a német együttes is, és a kvartettből az első két helyezett jut ki a 2012. decemberi kontinensviadalra.

Amennyiben az idei vb-n ugyanazok a válogatottak végeznek a legjobb nyolc között, mint a tavalyi Eb-n, akkor a magyar együttes jövő tavasszal részt vehet olimpiai selejtezőn, és marad reménye a londoni kvóta megszerzésére.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.