Kedvezőtlenek az adatok, nem pörög az amerikai gazdaság

A korábban közölt 1,3 százaléknál kisebb ütemben, 1 százalékkal nőtt éves szinten a második negyedévben az amerikai GDP – közölte második becslését az amerikai kereskedelmi minisztérium pénteken.

MNO
2011. 08. 26. 12:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közölt szám megfelel az elemzői várakozásoknak. Már az első becslés szerint is várakozáson alul teljesített az amerikai gazdaság: júliusban 1,8 százalékos második negyedévi növekedést jósoltak a szakértők. Az akkori közzététel legnagyobb meglepetése azonban az első negyedévi bővülés jelentős negatív korrekciója volt: a korábban nyilvánosságra hozott 1,9 százalék helyett 0,4 százalékos első negyedévre vonatkozó végleges adatot közölt a minisztérium.

A gyengébb második negyedévi adatot elsősorban az okozta, hogy a korábbi várakozásoknál rosszabb kiviteli mutatókat, illetve a készletállományok lassabb bővítésére utaló számokat közöltek. A minisztérium pénteki adatközlése szerint a vállalatok adózás utáni nyereségei 0,8 százalékkal nőttek az előző év hasonló időszakához képest. Először közölt GDP-jelentésében ilyen számot a szervezet.

A lakossági fogyasztás 0,4 százalékkal bővült április–júniusban, ami kedvezőbb adat a korábban becsült 0,1 százalékos növekedéshez képest. A kereskedelmi minisztérium tájékoztatása szerint ez 0,3 százalékpontos többletet jelent a GDP-növekedési adatban. A kivitel ugyanakkor kedvezőtlenebbül alakult: 3,1 százakkal bővült, ami mintegy fele az első becslésben szereplő értéknek.

A készletállományok változásai 0,2 százalékponttal csökkentették a növekedési számot, jóllehet júliusban még hasonló mértékű növekedést látott a minisztérium. A kereskedelmi minisztérium pénteki közleménye szerint a fogyasztói árak éves szinten 3,2 százalékkal nőttek a második negyedévben, ami magasabb a korábban közölt 3,1 százaléknál. A változékony energia- és élelmiszerárak nélkül számított maginfláció 2,2 százalék volt, szintén 10 bázisponttal magasabb az első becslésben szereplő 2,1 százaléknál.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.