Kellemetlen meglepetés érte az időseket

Újabb kellemetlen meglepetéssel szolgált a betegellátás reformja. Főleg az idős embereket érte kellemetlenül a hír, hogy már nem veheti igénybe mindenki a mentőt, ha szakorvosi kivizsgálásra megy. A korlátozás az Általános Egészségbiztosítóval szerződésben álló egészségügyi intézmények egyes betegeire vonatkozik.

MNO
2011. 08. 06. 11:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A biztosító arra hivatkozik, hogy korábban sokan visszaéltek a helyzettel, úgymond taxinak használták a mentőt, ezért szigorították a mentővel való szállítás feltételeit. A kórházakat levélben értesítette az Általános Egészségbiztosító: ezentúl csak a mozgásképtelen és a súlyos betegek mentővel való szállítását téríti. Tehát egy 80 éves betegnek, aki még úgy-ahogy tud járni, magának kell gondoskodnia a szállításról, ha szakkivizsgálásra kell mennie. Ez természetesen többletkiadást, és ismerve a gyér autóbusz- és vonatjáratokat, rengeteg időt jelent.

Nem takarékoskodásról van szó – állítja a biztosító. A hónap elején hatályba lépett szerződésekben csak a betegszállítás feltételeit pontosították, hogy a rendelkezésre álló pénzt hatékonyan használják fel. Petra Balázová, az Általános Egészségbiztosító szóvivője kérdésünkre elmondta, hogy a mentővel való betegszállításról kizárólag a kezelőorvos dönthet, mégpedig a páciens egészségi állapota alapján. Tehát ha mozgásképtelen vagy súlyos betegről van szó.

Mentővel lehet szállítani továbbra is a dializációs és a transzplantációs programban részt vevő beteget, továbbá az onkológiai és a mozgásképtelen beteget. A kórházak mostantól jobban odafigyelnek majd, hogy a kezelőorvos indokoltan engedélyezte a beteg mentővel való szállítását. Ellenkező esetben ugyanis a biztosító a szolgáltatás árát egyszerűen nem téríti meg.

(ujszo.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.