Keresik a legszebb libát

A legszebb libát is keresik a 4. Püspöki Libafesztiválon a Nógrád megyei Szurdokpüspökiben szombaton; a tollasbállal záruló programon libás ételekkel várják a látogatókat, akik közös fényképeket készíttethetnek a szárnyasokkal.

MNO
2011. 08. 25. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egész napos hagyományőrző fesztivál legnépszerűbb eleme a libaszépségverseny – mondta az MTI-nek csütörtökön Hegedűs Éva, a helyi könyvtár vezetője. A libákat idén is elbírálják a maguk természetes szépségében, és versenyeznek beöltöztetett állatok is. Lesz majd győztes és különdíjas, de ajándékot mindegyikük gazdája kap.

Tavaly egy Nagybetyár nevű lúd bizonyult a legszebbnek a természetesség kategóriájában. Mint Hegedűs Éva elmondta: a libák nagyon jól tűrik a bemutatót, illegetik magukat, szinte pózolnak a fényképezőgépek előtt. A fesztivál előestéjén, pénteken kendőkiállítást nyitnak meg a faluban, a posztó, bársony, kasmír, selyem és nylon anyagú kendők egy-egy korszakot mutatnak be.

A szombati napot a mátrakeresztesi Kakukk együttes nyitja reggeli ébresztővel a falu főutcáján, az ünnepi szentmise után Lévay Sándor gyűjtő régi mezőgazdasági gépekből álló kiállítását nézhetik meg a látogatók. Fellépnek a fesztiválon hagyományőrző csoportok, megszólaltatják a didgeridoo nevű ausztrál ősi hangszert is. Felkereshetik az érdeklődők a kisállat- és libasimogatót, kóstolhatnak libás ételeket, de krumplilaskával, sztrapacskával és libazsíros kenyérrel is várják a vendégeket Szurdokpüspökiben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.