Két légi szerencsétlenség egy nap alatt

Két légi szerencsétlenség történt Oroszországban pénteken: „keményen” ért földet egy Mi–24-es katonai helikopter a Tengermelléki területen, ahol az egyik pilóta életét vesztette, Moszkva mellett pedig lezuhant egy Jak–52-es gyakorló repülőgép, amelynek mindkét utasa meghalt.

MNO
2011. 08. 26. 17:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mi–24-esek repülését a történtek kivizsgálásának idejére leállították a Tengermelléki területen (Primorje). Országosan 2003 óta ez volt a 9. baleset ezzel a típussal.

Szergej Ivanov miniszterelnök-helyettes éppen a héten háborodott fel egy értekezleten azon, hogy túl sok a közlekedési katasztrófa Oroszországban, ahol bármely másodpercben legalább 23 millió ember tartózkodik valamilyen közlekedési eszközön. Különösen aggasztónak nevezte a repülés helyzetét: a légi balesetek száma az idén megduplázódott a tavalyi évhez képest, és a legtöbb ilyen baleset kicsi társaságok ősöreg gépeivel történt.

Oroszországban csak az elmúlt két hónapban is számos légi baleset követelt emberéleteket. Legutóbb augusztus 22-én egy AN–2 típusú repülőgép szenvedett balesetet Tuvában: nyolc utasa közül egy meghalt, három megsérült. A gép valószínűleg egy természetvédelmi területre szállított vadászokat, a közelben felfedeztek egy illegális kifutópályát.

Augusztus 20-án Szentpétervár mellett lezuhant egy Jak–18-as típusú könnyű repülőgép, négyen vesztették életüket.

Augusztus 15-én szintén Szentpétervár közelében egy könnyű repülőgép elektromos vezetékekbe akadt és egy folyóba zuhant, pilótája és két utasa meghalt.

Augusztus 9-én egy An–12-es típusú szállító repülőgép az Amur menti Komszomolszkból a csukcsföldi Kepervejembe tartva Magadan közelében lezuhant. Előzőleg üzemanyag-szivárgás miatt kigyulladt az egyik hajtóműve. Fedélzetén 11 ember tartózkodott – köztük két fő ismeretlen okból –, s mindannyian életüket vesztették.

Július 11-én egy AN–24 típusú repülőgép az Ob folyón hajtott végre kényszerleszállást a Tomszki területen, Nyizsnyevartovszk közelében. A Tomszkból Szurgutba tartó gépen 37 személy volt, heten meghaltak, 18 ember megsérült.

Július 4-én Moszkva mellett zuhant le egy EV–97R euroStar gép: két utasa közül az egyik a helyszínen meghalt, a másik súlyos sérüléseket szenvedett.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.