Kétmilliót kap, aki élve vagy halva kézre keríti Kadhafit

Kétmillió dinár, azaz mintegy 1,6 millió dollár vérdíjat tűzött Moammer el-Kadhafi ezredes fejére szerdán a líbiai felkelők vezető testülete, az Átmeneti Nemzeti Tanács. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/805379" target="_blank"><strong>• Demokratikus alapokon kell újraegyesíteni az országot + Képek</strong></a>

MNO
2011. 08. 24. 14:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénzt az kapja, aki élve vagy halva kézre keríti az ország eddigi vezetőjét. Az összeget líbiai üzletemberek ajánlották fel a tanácsnak. Tripoliban eközben Kadhafi emberei a városközpontot ágyúzzák, beleértve az előző nap elfoglalt Báb el-Azizíja épületegyüttest, amely korábban az ezredes főhadiszállásaként szolgált.

A felkelők azt állítják, hogy Líbia területének 95 százaléka van az ellenőrzésük alatt. A kivételek közé tartozik Szirt földközi-tengeri kikötőváros, amelynek térségében váratlanul erős ellenállásba ütköztek.

Szirt Kadhafi szülővárosa, és komoly védelmi állások vannak kiépítve körülötte. Az összecsapások a várostól ötven kilométerre fekvő Ben Dzsavad térségében zajlanak. A felkelők előzőleg Rasz Lanúfnál is „reteszbe” ütköztek, amikor Szirtet akarták megközelíteni. Keleti frontjuk főparancsnoka szerint Szirt védői nem reagáltak a tárgyalási javaslatokra, nem akarják megadni magukat. Bengáziban egy katonai szóvivő ennek ellenére azt mondta, hogy a város bevétele csak idő kérése.

A szóvivő afelől is biztos, hogy hamarosan elfoglalják a délnyugati városokat is, amelyeket Kadhafi emberei ellenőriznek a Nigerrel, Csáddal és Algériával közös, óriási határtérségben. Ennek központjai a repülőtérrel is rendelkező Szabha város, és a tőle délre fekvő Marzúk oázis.

A Kadhafi-rendszer utolsó külügyminisztere kilátástalannak tartja a további harcot, szerinte az ezredes már kimerítette minden lehetőségét, és uralma véget ért. Abdelati Obeidi Tripoliban lévő házából nyilatkozott a brit 4-es csatornának. Mint mondta, most már nem tartja valószínűnek, hogy Kadhafinak szabad elvonulást engedélyezzenek. Ami saját magát illeti, nem tart attól, hogy őt vagy a családját bántani fogják.

Amíg Kadhafi veszélyt jelent, nem érnek véget a hadműveletek

Akkor érnek véget a nemzetközi koalíció Líbiában kezdett (légi) műveletei, ha Moammer el-Kadhafi líbiai vezető már nem jelent veszélyt a saját népére – jelentette ki szerdán Nicolas Sarkozy francia elnök. Sarkozy azután beszélt erről, hogy Párizsban fogadta Mahmúd Dzsibrilt, a líbiai kormányellenes lázadókat irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) második számú vezetőjét. Dzsibril elmondta: nem tudja, hol tartózkodik Kadhafi azóta, hogy távozott – az ellenzék által időközben elfoglalt – tripoli rezidenciájáról.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.