Kétszáz éve született a zenei géniusz

Liszt születésének kétszázadik évfordulója az egész világon a klasszikus zene kiemelt ünnepe. A 4. Esztergomi Liszt-hét programja sem szűkölködik különleges eseményekben, augusztus 21–28. között a zenebarátoknak és az ínyenceknek egyaránt érdemes kiruccanniuk a történelmi kisvárosba.

MN
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

E hónap 22-én, hétfőn a Kossuth-díjas Bogányi Gergely ad zongorahangversenyt a bazilikában, a Ránki Dezső–Klukon Edit művészházaspárt pedig augusztus 27-én hallhatja a közönség. A zenészpáros Liszt remekművének négykezes változatát, a Via Crucist is műsorukra tűzi. A zeneszerző művei olyan kiváló művészek tolmácsolásában csendülnek még fel, mint Fassang László vagy a Szent Efrém Férfikar. A tavaly nagyszerű szólistaként megismert angliai professzor, Nicholas Clapton az idén is tart nemzetközi mesterkurzust énekeseknek. A 4. Esztergomi Liszt-hét az Esztergomi misével zárul a Budavári Mátyás-templom Ének- és Zenekara és szólistái, valamint a négy visegrádi ország énekeseiből alakult nemzetközi kórustábor résztvevőinek közreműködésével.
Liszt muzsikája igazi közösségteremtő erővel bír – akárcsak a damaszt abrosz és a minőségi étkezés kultúrája. A Prímás Pince ezért a fesztivál idején Liszt korára jellemző ételkülönlegességekkel csalogatja az ínyenceket. Az étlapon szereplő fogásokat a XIX. századi magyar gasztronómia két meghatározó alakja, Czifray István és Dobos C. József lejegyzett receptjeiből válogatták. Terítékre kerül szegfű gombaleves borsónak levével, tört borssal, kolbász potykából és füstölt lazacból, ponty karbonád szardellamártással, szerecsendió-virággal és egy jó kanál tejfellel, s még megannyi csemege.
Infó: www.liszthet.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.