Kevesebb az állástalan az unióban

A munkanélküliségi ráta az euróövezetben 9,9 százalék, az Európai Unió (EU) egészében pedig 9,4 százalék volt júniusban, egyik érték sem változott az előző hónaphoz képest – közölte hétfőn az Eurostat.

MNO
2011. 08. 01. 12:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós statisztikai hivatal becslése szerint júniusban 22,473 millióan voltak munkanélküliek az 500 millió lakosú unióban. Ezen belül a 17 országból álló euróövezetben 15,640 millió volt az állástalanok száma. Az egy hónappal korábbihoz képest minimálisan változott a munkanélküliek száma, az unió egészét tekintve 38 ezerrel csökkent, az euróövezetben pedig 18 ezerrel nőtt. Ugyanakkor az egy évvel korábbihoz képest jelentős csökkenés zajlott le, idén júniusban a huszonheteknél 706 ezerrel, az eurót használó 17 tagországban pedig 346 ezerrel kevesebben voltak állás nélkül, mint egy évvel korábban.

Tavaly júniushoz képest a munkanélküliségi ráta is csökkent, az EU egészében az egy évvel korábbi 9,7 százalékról mérséklődött a ráta 9,4 százalékra, míg az euróövezetben 10,2 százalékról csökkent 9,9 százalékra a mutató. A tagországok közül a legalacsonyabb rátát a májusi felméréssel megegyezően Ausztriában és Hollandiában mérték – 4,0, illetve 4,1 százalékot –, és továbbra is Spanyolországban a legmagasabb – 21,0 százalékos – a munkanélküliség.

Magyarország az Eurostat adatai szerint az alsó harmadban foglal helyet, a májusi 10,0 százalékosról 9,9 százalékosra mérséklődött munkanélküliséggel. Ennél nagyobb értéket a visegrádi négyek közül csupán Szlovákiában mértek, ott 13,4 százalékra nőtt a mutató a májusi 13,3 százalékról.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.