Kevesebb hamis terméket vásárol a magyar

Minden termékcsoportban csökkent a hamis termékeket vásárlók aránya a tavalyi évhez képest, különösen az illatszerek és a CD-k, DVD-k esetében – közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) kedden.

MNO
2011. 08. 09. 12:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A HENT felmérése szerint a magyarok 27 százaléka bizonyos körülmények között, míg 3 százaléka bármikor nyitott lenne hamis termék megvásárlására. A termékek közül a hamis ruházati termékek iránt a legnagyobb a kereslet, hiszen minden hatodik magyar bármikor venne ilyet, míg 39 százalékuk elgondolkozna rajta. A legóvatosabbak a bizonytalan forrásból származó gyógyszerekkel kapcsolatban voltak a válaszadók. Ilyen készítményt a magyarok 1 százaléka venne gondolkodás nélkül, 6 százalék elgondolkozna a vásárláson.

A hamis termékek vásárlásával kapcsolatban a 30 év alatti fiatalok és a 30–45 év közötti fiatal középkorúak az átlagosnál jóval nyitottabbak, míg a 46–65 éves idős középkorúak, illetve 65 év felettiek az átlagosnál jóval elutasítóbbak. A fiatalok 42 százaléka, az idősek 18 százaléka vásárolna hamis terméket. A kutatás szerint az elmúlt egy évben a lakosság 13 százaléka vásárolt legalább egyszer hamis terméket. A megkérdezettek 8 százaléka többször is, míg 5 százaléka csak egyszer. A HENT tájékoztatása szerint az internetezők körében a zenei tartalmak és a filmek illegális forrásból való letöltése a legnépszerűbb. Zenét 19 százalékuk, míg filmet 17 százalékuk töltött le legalább egyszer. Szoftver esetében ez az arány 8, míg a könyv esetében 7 százalék.

Az illegális forrásból történő letöltés leginkább a fiatalokra jellemző. Tíz internetet használó fiatalból három rendszeresen szokott illegális forrásból származó zenei tartalmat letölteni – írja közleményében a HENT. A felmérés szerint a megkérdezettek mintegy 60 százaléka tisztában van azzal, hogy a hamisítás miatt a költségvetés komoly bevételektől esik el. A válaszadók közel fele emellett azt gondolja, hogy a hamisítás miatt munkahelyek szűnnek meg.

Az emberek 55 százaléka úgy gondolja, hogy aki hamisítványt árul, bűncselekményt követ el. Ugyanennyien vannak, akik szigorúbb büntetést szeretnének a hamisítóknak és a hamisítványok terjesztőinek. Ugyanakkor megoszlanak a vélemények a hamis termékek vásárlóinak az esetleges felelősségre vonásáról. Olaszországban pénzbírságot köteles fizetni az a vásárló, akit az olasz hatóságok hamis termék vásárlásán érnek. Magyarországon egy hasonló jogszabállyal az emberek 22 százaléka értene egyet – írja közleményében a HENT.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.