Kézművesség és tánc költözik a várba

A Mesterségek ünnepe igazi körutazás a Kárpát-medencében – egyetlen helyszínen. A népművészek hagyományos találkozója augusztus 18–21. között immár huszonötödik alkalommal varázsol színes forgatagot a budai Várba.

MN
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy napra ismét fafaragók, gyékényszövők, kovácsok, fazekasok, hangszerkészítők, szövők, kékfestők, csipkeverők, nemezkészítők, kádárok, kosárfonók, tojásfestők, mézeskalácsosok és még felsorolni is nehéz lenne, hányféle népi mesterség mai képviselői veszik birtokukba a Budavári palota környékét. A kirakodóvásáron szebbnél szebb portékák kelletik magukat, a színpadokon hagyományőrző magyar és külföldi táncosok és zenekarok követik egymást. Fellépnek az Örökség Gyermektánc Fesztivál résztvevői, Szalóki Ági, a Napra, a Makám, a Kaláka és sok más kiváló előadó. Egész nap vásári komédia, utcaszínház, bábszínház, gyermekprogramok, népi gasztronómiai bemutatók szórakoztatják a közönséget, s ha leszáll az est, érkeznek a tűzzsonglőrök bravúros mutatványaikkal.
Az idei fesztivál kiemelt témája a népviseletek, díszvendégei pedig a balti államok. A Mesterségek ünnepe együtt ünnepli születésnapját az idén húszéves Budavári borfesztivállal. Ennek apropóján számos esemény népszerűsíti majd a borkultúrát, a lopózástól a „palackozd magad” programig. És mert a (bor) gasztronómiai nevelést nem lehet elég korán elkezdeni, gyerekborász képzés is várja a legfiatalabbakat.
Szent István ünnepén a kenyérszentelés sem maradhat el. Ennek helyszíne ezúttal a Clark Ádám tér lesz, majd a résztvevők a Lánchídon át a bazilikához vonulnak, ahol Erdő Péter bíboros 17 órakor megszenteli a mesterek kenyerét.
Infó: www.nesz.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.