Kiderült Olaszország fölött?

Jelentősen csökkent a kedden értékesített 10 éves futamidejű olasz államkötvény hozama: az olasz államkincstár 7,7 milliárd euró értékben dobott piacra a papírból 5,22 százalékos hozam mellett.

MNO
2011. 08. 30. 14:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A most kibocsátott kötvényből az Európai Központi Bank is nagyobb mennyiséget vásárolt – számoltak be értékpapír-kereskedők a Reutersnek. A hozam mérséklődésében elsősorban az játszott szerepet, hogy az Európai Központi Bank augusztusban olasz és spanyol államkötvények vásárlásába fogott, illetve az, hogy Róma újabb megszorításokat jelentett be, amelyek éppen most várnak parlamenti elfogadásra.

Július végén még 5,77 százalékos, 11 éves rekordhozammal keltek el a tízéves olasz államkötvények. A mostani aukción 10,4 milliárd eurónyi kötvényre érkezett ajánlat, az érdeklődés mérsékelt volt. Az olasz kormány augusztus 13-én fogadott el újabb takarékossági csomagot a következő két évre. A kormány 45,5 milliárd eurót kíván megtakarítani, 20 milliárdot 2012-ben, további 20,5 milliárdot 2013-ban úgy, hogy a GDP-arányos államháztartási hiányt már jövőre 1,4 százalékra szorítják vissza az EKB szabta feltételek szerint. A parlament júliusban fogadta el a kormány előző, közel 48 milliárd eurós megszorítócsomagját.

Rómának az év hátralévő részében még mintegy 80 milliárd eurót kell újrafinanszíroznia. A legnehezebb hónapnak a szeptember ígérkezik, amikor 46 milliárd euró visszafizetése válik esedékessé.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.