Kiegészítést kapnak a települések

A nemzetgazdasági miniszter rendeletben határozta meg az idegenforgalmi adó (ifa) differenciált kiegészítését, Budapest 60 millió, míg a vidéki települések 340 millió forinthoz jutnak – a rendelet a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg.

MNO
2011. 08. 24. 19:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogszabály leírja a kiegészítés feltételeit, a mellékletben pedig közli a településeknek járó összeget. A kiegészítés a beszedett idegenforgalmi adó arányában jár. A rendelet megfogalmazásában: a támogatás mértéke az üdülőhelyi feladatok normatív hozzájárulás 2009. évi tényleges összege és 2011. évi eredeti előirányzata szerinti különbségének 22,9 százaléka.

Így például Balatonfüred 32,3 millió, Hajdúszoboszló 40,5 millió, Siófok 39 millió Zalakaros pedig 24,1 millió forinthoz jut. Budapesten az V. kerület kapja a legtöbb kiegészítést, 21,2 milliót, míg második helyen a VIII. kerület áll 8 millió forinttal.

Az állam 2009-ig az önkormányzatok által beszedett ifa minden forintját két forinttal egészítette ki, 2010-től azonban a Bajnai-kormány egy forintra csökkentette a támogatást. A leköszönő kormány 2010-ben az idegenforgalmi adóbevételhez járó állami támogatás kiegészítésére 999 millió forintot hagyott jóvá, ami forintonként mintegy 30 fillérrel emelte meg a beszedett ifához járó támogatást.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.