„Kifejezésre juttatják, hogy a halott katona immár nem ellenség”

Ma már csak a béke és az országok közötti együttműködés fontosságának üzenetét hordozhatja az első világháborúban az Osztrák-Magyar Monarchia és az Olasz Királyság határán, Doberdónál vívott véres küzdelem – fejtette ki a doberdói Magyar Kápolnában tartott megemlékezésen Lomnici Zoltán korábbi főbíró, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

MNO
2011. 08. 06. 8:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ünnepélyen többek között részt vett Hende Csaba honvédelmi miniszter és Berényi József, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke is, valamint jelen voltak olasz egyházi méltóságok és hagyományőrző egyesületek képviselői is.

– Vitézül küzdöttek és testvérré váltak a halálban a Doberdó környékén egymással kétéves állóháborút vívó osztrák-magyar és olasz katonák – idézte az olaszországi város melletti hegyen található emléktábla feliratát Lomnici Zoltán, aki emlékeztetett arra, hogy ma már az egykori harcoló felek, az olaszok, a szlovének és a magyarok barátként tekintenek egymásra. „Mind Szlovénia, mind Olaszország és Magyarország tagjai az Európai Uniónak, amelynek az egyik legfontosabb feladata – más célok mellett – a béke megőrzése” – mondta pénteken telefonon az MTI-nek Lomnici.

A második világháború óta Hende Csaba volt az első honvédelmi miniszter, aki tiszteletét tette Doberdóban. A pénteki megemlékezésen Hende – mint arról az MTI-nek beszámolt – köszönetet mondott „olasz barátainknak”, amiért lehetővé tették egy ilyen méltó emlékhely létrehozását, és részt vesznek annak gondozásában is. „Ezzel azt is kifejezésre juttatják, hogy a halott katona immár nem ellenség, és minden nemzet a maga, parancsteljesítés közben, fegyverrel a kézben elesett, hősi halottait egyaránt tiszteletben tartja, ezért igenis illő, hogy kölcsönösen ugyanezt tegyük a másik nemzet fiaival” – fejtette ki a miniszter.

Berényi József, aki a Felvidékről elsőként koszorúzta meg a katonák sírját, az ünnepélyen tartott beszédében külön megemlékezett a Doberdónál küzdő pozsonyi 14. századról, amely szinte teljes egészében odaveszett a harcokban. Mint Berényi az MTI-nek elmondta, az Emberi Méltóság Tanácsának segítségével a jövőben tervezik, hogy szerveznek a Kápolnához utakat a Felvidékről, hogy legyen alkalmuk megemlékezni az elesettekről azoknak, akik a nagyapjukat, dédapjukat veszítették el a doberdói csatatéren.

A doberdói hadtéren a magyar hadtörténet egyik legsúlyosabb csatája zajlott: körülbelül 100 ezer katona vesztette itt az életét. Az Emberi Méltóság Tanácsának közreműködésével, a Tanács főtitkárának magányvagyonából 2009-ben helyreállított Magyar Kápolna az ő hősi küzdelmüknek állít emléket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.