Kína itt is köröket vert a világra

Amerikai és európai versenytársaival szemben igen sikeres első fél évet tudhat maga mögött a kínai bankszektor – derül ki a héten közzétett jelentésekből.

MNO
2011. 08. 26. 17:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az öt legnagyobb pénzintézet első féléves nyeresége meghaladja a tizennégy legnagyobb amerikai és európai versenytársának összesített eredményét. Az öt legnagyobb közül kettő, a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank (ICBC) és a Kínai Mezőgazdasági Bank (ABC) is rekordprofitot könyvelt el az első hat hónapban. Az idén nyugat-európai jelenlétét erősítő ICBC nettó nyeresége 29 százalékkal, 109,5 milliárd jüanra (3221 milliárd forint) nőtt, az ACB nyeresége 66,6 milliárd jüan (1959 milliárd forint) volt.

A sanghaji üzleti lapok pénteki jelentése alapján tíz másik kereskedelmi bank is a várakozásokat jóval meghaladó fél évet zárt, s átlagban éves szinten több mint 30 százalékos profitnövekedést könyveltek el. A felülteljesítő pénzintézetek közt szerepel a Kínai Fejlesztési Bank (CCB) és a Magyarországon is jelen lévő Bank of China (BoC), mellettük kisebb bankok, többek közt a Minsheng Bank és a Sencseni (Shenzen) Fejlesztési Bank is helyet kapott. Utóbbi kettő eredménye a legjobb: 2010 első fél évéhez képest profitjukat az idén 56,98 és 56 százalékkal növelték.

A kínai központi bank az infláció megfékezésére kétszer emelt kamatot 2011 első fél évében, a túlzott likviditás lekötésére pedig a bankok kötelező tartalékrátáját is megemelte. Az intézkedések a hitelezésre felhasználható pénz mennyiségének csökkenését eredményezték, ami a banki kamatlábak emelkedését vonta maga után.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.